Lederkarriere

Et kig i krystal­kug­len: Post-Corona le­del­ses­kom­pe­ten­cer

”Genåbningsangst” er et af 2021s nye ord. Tanken om, at vi skal genstarte vores arbejdsliv, virker overvældende på mange af os.



Med coronapas og lave smittetal er vi godt på vej mod en tilbagevenden til … hvad? Hvordan skal vores ’nye normal’ se ud? Hvilke ledelseskompetencer bliver der særligt fokus på efter coronakrisen? Det kommer vi med et bud på her.

Vi er ikke længere dem, vi var

Efter mere end et år med corona ved vi, hvad der fungerer individuelt og kollektivt under krise og nedlukning. Men meget har ændret sig. På godt og ondt har vores corona-hjerner ændret vores måde at tænke på. Vi er blevet vant til et andet tempo. Vi har lært nye ting om os selv og vores præferencer. Krisen har for mange af os trukket det helt frem i forgrunden, hvad der virkeligt er vigtigt. Hvad vi egentligt gider bruge vores liv til. Og lige netop nu, hvor vi alle skal tilbage til en ’ny normal’, er er det oplagt, at vi ikke bare kører videre i samme rille, men stopper op og ser på, hvad vi har lært – om os selv, om vores præferencer, og om hvad der kan lade sig gøre.

Hvad er det for et arbejdsliv, vi ønsker? Hvordan optimerer vi arbejdsglæden? Hvilke strukturelle, kulturel og adfærdsmæssige elementer vil vi beholde fra tiden før corona? Hvilken forældede metoder, processer og adfærd vil vi stoppe? Hvad kan vi gøre for at forbedre måden at arbejde på? Hvordan kan vi skabe endnu bedre work life balance? Hvor vil vi arbejde rent geografisk? Hvor mange timer? Med hvilket formål?

Coronaen har understreget livets skrøbelighed

Ja, det er jo ikke små spørgsmål. Ej heller nemme. Men coronaen har jo også understreget livets skrøbelighed. Så os der er her nu, kan jo lige så godt få det bedste ud af det. Leve vores bedste liv, hvordan så det end ser ud for hver af os. Fælden er, at det er op til hver og en af os at tage ansvar og designe vores ideelle arbejdsliv. Ikke at gøre noget, ikke at være bevidst, ikke aktivt at vælge, er også et valg. Hamsterhjulet og leverpostejshverdagen står klar til at tage imod os alle med åbne arme.

Et kig i krystalkuglen

Vi tror i udgangspunktet på, på at fremtidens arbejdsliv byder på langt flere muligheder. Virksomheder, ledere og medarbejdere vil eksperimentere med hybridmodeller, der kombinerer arbejde hjemmefra, på kontoret og helt tredje steder.

Behov for nye ledelseskompetencer

Den nye arbejdsvirkelighed, der venter os, vil givetvis også betyde at nye ledelseskompetencer efterspørges. Fx vil behovet for ledelse af selvledende teams og medarbejdere vokse, samtidig med at distanceledelse vi stige eksponentielt i takt med, at vi kommer til at arbejde med flydende arbejdssteder rent geografisk.

Vi tror også på, at stadigt flere vil vælge at gå selvstændigt. Freelancelivet kalder på at evnerne til at lede, styre og begå sig. Samtidigt vil evnen til at engagere, motivere og målstyre porteføljer af små og store projekter blive en kritisk kompetence for fremtidens succesfulde ledere.

Fleksible løsninger

I fremtiden vil virksomheder søge fleksible løsninger, hvor de på mere flydende vilkår hyrer skiftende spidskompetencer til forskellige projekter, og derfor kan det også blive særdeles vigtigt at man fremover er stærk i sit netværksarbejde og at man forstår at markedsføre sig selv på forskellige digitale platforme med relevante virkemidler og indhold.

Virksomheder og ledere skal lære, at de ikke længere ejer medarbejdernes tid. At de i stedet køber resultater og løsninger fra medarbejdere, som de er nødt til at have stor tillid til, da det ikke længere vil være muligt at kigge dem over skulderen.

Frihed under ansvar til selvkørende medarbejdere er jo ikke noget nyt, men disse aspekter er bare rykket frem i bussen under corona. Det stiller nye krav til ledelsesstilen.

Opsummering

Her er vores 10 bud på de vigtigste fremtidige ledelseskompetencer, som coronakrisen har fremhævet:

  1. Ledelse og motivation af selvledende teams og selvledende medarbejdere bliver en hygiejnefaktor i mange virksomheder.
  2. Kvalitet over kvantitet: Virksomheder køber resultatet og løsninger, ikke tid.
  3. Flydende arbejdstider og distancearbejde bliver mere almindeligt.
  4. Ledere går fra at lede afdelinger til at være projektledere med fokus på styring af porteføljer af store og små projekter.
  5. Flere og flere vælger at blive frie fugle med deres egen lille virksomhed. Derfor skal virksomheder og ledere fremover kunne motivere, tiltrække og rekruttere de bedste frit flydende ressourcer og kompetencer.
  6. Evnen til at netværke og udnytte digitale platforme bliver en kritisk evne for at komme i betragtning til de opgaver, projekter og job virksomhederne skal have løst.
  7. Virksomheder og ledere skal vise fuld og ubetinget tillid til de frie agenter.
  8. Empowerment og troen på at medarbejderne evner at styre deres egen tid til at løse deres opgaver bliver afgørende.
  9. Hybridmøder bliver den nye normal. Evnen til at engagere, motivere og vise vejen på tværs af platforme (fysisk og virtuelt) bliver vigtige ledelseskompetencer. Læs mere om hybridmøder.
  10. Ledere og specialister med evne og netværk til at skabe og drive innovation og forretningsudvikling med virtuelle teams på tværs af geografi bliver en efterspurgt kompetence.

Har du brug for at hjælpe medarbejdere godt videre i outplacementforløb eller selv at udvikle dig i din ledergerning, kan du kontakte Rolf Bangsgaard. Se mere på www.raform.dk

Har du brug for hjælp med at tage næste skridt i dit arbejdsliv, kan du kontakte karrierecoach og tekstforfatter Sophie Dam. Se mere på www.engagecph.dk

Rolf og Sophie har sammen skrevet bogen Genstart dit arbejdsliv – en proces, som giver dig empowerment, afklaring, overblik og en konkret plan, hvis du har brug for at komme videre.

Køb bogen

Læs også