Lederkarriere

5 historier: Hvorfor kvitte sit topjob?

Jobbet som chef er hårdt og krævende. Men det er ikke altid årsagen til, at kandidater i erhvervslivets top kvitter jobbet. StepStone har kigget på fem forskellige historier om topchefer, der kvittede jobbet for at gå nye veje.



Der findes flere eksempler på, at topchefer kvitter deres job til fordel for nye, spændende græsgange. Men der findes også mange andre årsager til skiftet:

1. Stop, mens legen er god

Tilbage i 2009 stoppede Ulrik Dreisig, der dengang var Head of Marketing hos Volkswagen Denmark, til fordel for et job som adm. direktør for mediebureauet Orchestra A/S. Det var til trods for, at Volkswagen Denmark på daværende tidspunkt havde tredoblet resultaterne efter en større repositionering. Ulrik Dreisigs stoppede ganske enkelt, mens legen var god.

Tilfældet illustrerer, at en virksomhed ikke nødvendigvis behøver at være på deroute, før man vælger at forlade den stadigt sejlende skude.

2. Blive din egen chef – og kom i første række

I 2013 sagde Rikke Topp Vibe-Hastrup sit job som DNV GL’s direktør op efter en livsomvæltende rejse til Brasilien, der ikke bare betød, at hun frasagde sig jobbet som direktør, men også, at hun blev skilt og lagde sit liv om. I dag ejer Rikke Topp Vibe-Hastrup virksomheden Life Component, hvor hun rådgiver andre til at benytte deres intuition og til at tage beslutninger med hjertet – bare engang imellem.

3. Opbrud i koncernen

Sidste år opsagde Eva Berneke, daværende koncernchef i TDC, sit job med ønsket om at komme videre efter, hvad hun betegner som ”et opbrud i koncernen” efter længerevarende effektiviseringer og omkostningsbesparelser. Næste stop for Eva Berneke blev et job som topchef i it-giganten KMD.

4. Selvrealisering

Selvrealisering er nu ikke en sjælden grund til at kvitte topjobbet for eksempelvis at få mere tid til familielivet eller realisere andre drømme, der måske ikke rimer på en chefstilling. Dog ses det ikke ofte, at man – som tidligere finans-chef hos Google, Patrick Pichette – kvitter jobbet for at blive fuldtidsbackpacker med sin hustru.

5. Arbejdsglæde og motivation

Seneste skud på stammen i flugten fra topjobs er Bjarne Fich, der gik fra at have en stilling som afdelingsleder til en ”lavere” stilling blandt medarbejderne på gulvet i it-firmaet Atea. Med det nye job som projektleder og et par skridt ned af karrierestigen genfandt Bjarne Fich arbejdsglæden og motivationen i sit arbejde.

Årsagerne til at skifte topjobbet ud er mangfoldige: Måske ønsker du at stige endnu mere i graderne eller undgå deltagelse i et organisatorisk opbrud – eller også ønsker du at genfinde arbejdsglæden eller motivationen i en lavere stilling eller realisere andre drømme end lige karrieredrømmen.

Selvfølgelig skal mulighederne være der, og måske er du endda så heldig, at du er tilstrækkeligt økonomisk uafhængig til at blive fuldtidsbackpacker.

Mere alvorlige årsager til jobskifte

Der findes imidlertid også andre, mere alvorlige, årsager til, at du kan blive nødt til at se dig om efter et andet job:

  1. Dine kompetencer bliver ikke udnyttet tilstrækkeligt – du savner udfordringer
  2. Du får ikke nok i løn
  3. Forholdet til din egen leder og kolleger er dårligt eller forringes
  4. Usund stress på arbejdspladsen – dårligt psykisk arbejdsmiljø
  5. Manglende fremtidsmuligheder – ingen personlig eller faglig udvikling

Står du dagligt over for udfordringer som disse, kan det resultere i manglende motivation til arbejdet, at du får svært ved at stå op om morgenen eller bliver stresset eller udbrændt efter kort tid.

Det kan derfor have helbredsmæssige konsekvenser at blive i et job, du ikke føler dig hjemme eller godt tilpas i.

Søg nyt job med StepStone

Tænker du, at din tid i dit nuværende job er udløbet, og har du et ønske om at komme videre og udvikle din karriere? Så opret et CV hos StepStone og opret en Jobmail, så du løbende holdes opdateret om nye, spændende job.

Læs også