Lederkarriere

Er du den fødte leder?

Får du tit af vide, at du ville være den fødte leder? Så er der måske noget om snakken. Læs videre og find ud af, hvor mange af de typiske karakteristika, der tegner en leder, du besidder.Måske har du selv tænkt tanken. Måske er det hentydninger udefra, der gør det. Måske er det medfødt. Både muligheder og konklusioner er mange. Nogle mener, at leder-genet inden for management er medfødt, andre mener, at det kræver hårdt og konstant arbejde, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at ende i en chefstilling.

Mange ledere har det til fælles, at det altid har ligget dem naturligt at lede, og at de både gennem deres barndom, ungdom og arbejdsliv ofte har taget styringen - og derved sikret sig lederskabet i en gruppe - hvad enten det var i skolegården eller i karrieren.

De vigtige personlige egenskaber

Der er naturligvis en række kendetegn, der karakteriserer den typiske leder. Blandt disse er egenskaben til at være en dygtig kommunikatør, til at mestre relationer med andre og gerne på tværs af kulturer og job samt at kunne håndtere hårdføre konflikter og situationer.

Ligeledes falder det dig måske naturligt at påtage dig rollen som leder af en gruppe og derved formå at fordele uddelegeringen af opgaver på den mest konstruktive måde uden at træde nogen over tæerne. En god leder har nemlig altid sine medarbejderes ve og vel for øje og sætter det gerne over egne behov.

Det er blot nogle få ud af mange tegn på, at du uden de største vanskeligheder ville kunne påtage dig en lederstilling. For en stilling som leder med ansatte under sig kræver, at man ikke er bange for at tage ansvar, kunne motivere sig selv og andre - for gode, kompetente og glade ansatte er lig optimale resultater.

Dog er det ikke videnskabelig bevist, at man kan være født til at være leder. Ledelse er, ligesom så mange andre ting, et håndværk. Det er klart, at nogle har mere flair for det end andre, men det en disciplin, der skal læres, trænes og holdes ved lige.

En vigtig pointe er, at en leder ofte er et produkt af de forventninger, der stilles til ham eller hende - et ansvar der følger med titlen.

Skal du søge jobbet som leder?

Søg job som leder, hvis du er:

  • Mål- og resultatorienteret, i kontrol og samtidig en inspiration for medarbejderne.
  • Følelsesmæssigt stabil.
  • Udadvendt og god til at formidle og kommunikere svære og komplicerede budskaber.
  • Åben og samarbejdsvillig på kryds og tværs af niveauer. Fleksibel, men uden at gå på kompromis med den fastlagte struktur.
  • Omgængelig og empatisk. Engagerende og motiverende.

Det er naturligvis blot en række træk, der ikke er entydige eller nødvendigvis skal være til stede, før der er tale om en kandidat til en lederstilling.

Ligesom med alt andet i livet, er det en balancegang mellem at finde sin plads, men uden at miste sig selv i processen.

Læs også