CVJobsøgning som leder

”Du skal vise, at du har de kom­pe­ten­cer, vi ef­ter­spør­ger”

Michelle Svensson, Director HR Operations i Haldor Topsøe, kan gode lide at læse skræddersyede ansøgninger og CV’er fra kandidater, der kobler erfaringer og kompetencer til det job, de søger.Michelle Svensson har arbejdet med rekruttering i mere end ti år, heraf de seneste fem hos Haldor Topsøe A/S, hvor hun er HR Director. Når Michelle skal ansætte ledere, ser hun efter, om kandidaten har de i jobannoncen efterspurgte kompetencer, og hun stiller skarpt på de roller og den erfaring, en kandidat har.

Som mange andre rekrutteringsfolk starter Michelle Svensson med at læse CV’et. Og hvis fundamentet, som hun udtrykker det, er i orden, går hun videre og kobler motivationen på.

”Jeg starter med CV’et. Så får jeg en idé om personen og profilen. Jeg kan godt lide at få fakta omkring erfaringer og kompetencer på plads. Så går jeg over til at læse ansøgningen. Der kommer jeg et spadestik dybere. Både når jeg læser et CV og en ansøgning, så vil jeg gerne se, at ansøgeren har læst jobopslaget grundigt og har sat sig ind i vores virksomhed,” siger Michelle.

Underbyg din fortælling

Michelle vil gerne have underbygget, hvorfor kandidaten mener han eller hun er relevant til jobbet.

”Hvis der er beskrevet en bestemt kompetence i jobannoncen, så skal ansøgeren gerne give mig konkrete eksempler på, hvordan han eller hun har opnået resultater med præcis den kompetence. Det kan være både bløde og hårde ting, fx hvordan vedkommende fik vendt motivationen i en afdeling, styrkede samarbejdet med andre afdelinger, eller hardcore facts om, hvordan det lykkedes at skabe vækst eller opnå et økonomisk mål,” siger hun.

Hun ser efter, om der er motivation og drive bag ansøgerens ord, og hun vil gerne se, om kandidaten er opmærksom på, hvordan han eller hun udfører sin ledelse.

”Det handler om at skræddersy ansøgningen til os og få det underbygget. Hvad er det, der gør, at du synes, du har kompetencerne til at blive en god leder hos os. Det skal gøres relevant, og du skal vise, at du har de kompetencer, vi efterspørger,” siger Michelle.

Kronologisk, koncist og klikbart

Michelle foretrækker at se på kronologiske CV’er, der er lette at overskue. Når det handler om længden, så er hun gladest for CV’er på et par sider og ansøgninger, der ikke er længere end en side. Michelle læser på skærmen, så hun klikker gerne på links i ansøgningen, og hun kan godt lide, at kandidaten viser et billede af sig selv i materialet.

”Det er ikke et screeningskriterie, men en lille ting. Det handler om forberedelsen til samtalen, og at man får en fornemmelse af den person, man skal sidde overfor,” siger hun.

Råd 1: Ring, hvis du har konkrete spørgsmål

Hvis man som jobansøger ser en jobannonce, som lyder interessant, men er i tvivl om, hvorvidt man som leder egner sig til stillingen, har Michelle et godt råd:

”Ring, og spørg ind til det konkrete i jobbet, fx om du som kandidat passer ind i virksomhedskulturen. Man kan sige ’Jeg synes, jeg passer til jobbet – jeg kunne godt tænke mig at høre mere om kulturen’ eller ’Du nævner det her om teamet i jobannoncen, hvad kan du mere fortælle mig om teamet?’,” siger hun.

Råd 2: Gør dig umage

Michelle har et sidste råd til kandidater:

”Gør dig umage! Jeg vil helst slippe for stavefejl. Få nogen til at læse dit CV og din ansøgning igennem, og bed dem sige til, hvis der er noget, du skal gøre bedre. Tal med nogen, som du ved tør sige til dig, hvis noget skal ændres,” afslutter Michelle.

Haldor Topsøe
Haldor Topsøe er en verdensleder inden for katalyse og overfladeteknologi, som er engageret i at hjælpe deres kunder til at opnå optimale resultater. Virksomheden gør virksomheder i stand til at få det bedste ud af deres processer og produkter med det mindst mulige energi- og ressourceforbrug og på den mest ansvarlige måde. I 2018 omsatte virksomheden for 5,6 mia. kroner og har 2.200 ansatte.

Haldor Topsøe har hovedkvarter i Danmark og udfører projektudvikling, forskning og udvikling, ingeniøraktiviteter, produktion samt salg og services over hele kloden.

Se mere på www.topsoe.com

Læs også