Øvrige

Effektiv kom­mu­ni­ka­tion

Effektiv kommunikation er en af de vigtigste arbejdsmæssige færdigheder, da begrænsende kommunikation kan føre til misforståelser. Det er en kunst at udveksle meddelelser, forventninger og følelser korrekt. Visse mennesker har talent for at kommunikere, men det er også en kunst, der kan læres.Lyt og udvis interesse

Lyt til den du taler med. Først og fremmest af respekt, men også fordi det er den eneste måde, hvorpå du kan indsamle de nødvendige oplysninger. Svar på dét der bliver sagt, men lad den anden part blive færdig først. Når den du taler med, føler, at du virkelig lytter, og at du er interesseret, kan du også stille nogle åbne spørgsmål. En gang imellem kan du opsummere, hvad der blev sagt. På den måde er du sikker på, at du forstod alle oplysningerne korrekt.

Vær opmærksom på dit eget kropssprog

Din krop siger mindst lige så meget som din mund. Interviewere vil også tolke de usagte signaler. Krydsede arme og knyttede næver er eksempelvis tegn på anspændthed og aggression. Afslappede og åbne hænder antyder derimod ærlighed. Antag en afslappet kropsholdning og forsøg ikke at bevæge dig for meget. Hvis du rykker rundt på stolen, trommer med fingrene eller piller ved en genstand, mister du hurtigt din samtalepartners opmærksomhed og det svækker meningen i dine meddelelser.

Brug den rigtige tone

Forsøg at anvende en rolig og naturlig stemme og toneleje. Dette gør din samtalepartner i stand til at forstå din meddelelse helt. Dit tonefald alene kan give de samme ord en helt anden betydning. Du kan også vise en masse følelser ved at ændre dit tonefald: Vrede, ligegyldighed, entusiasme. Brugen af positive ord i din tale har altid en større virkning end det negative ordvalg.

Først skal du følge med og derefter tage føringen

Et mindre kendt tip til effektiv kommunikation er at imitere din samtalepartners adfærd. Denne såkaldte spejleffekt viser, at I er på samme bølgelængde. Du kan antage den andens gestus, tonefald og positur. Men gør det kun i et par minutter og skift derefter over til din egen rytme og holdning igen. Se hvilken indvirkning dette har på din samtalepartner. Hvis han eller hun følger dit kropssprog, kan du gå ud fra, at den anden person er på samme bølgelængde og bliver helt henført af det, du har at sige.

Læs også