Der er flere grunde til, at din fritid er vigtig for din kommende arbejdsgiver:
- Alt andet kan ligne hinanden: På tværs af ansøgere, der lander i bunken foran din kommende arbejdsgiver, kan uddannelses- og stillingsbetegnelser ligne hinanden til forveksling. Så ved at kigge på uddannelse og erhvervserfaring alene, kan det være svært at se forskellen på to forskellige bachelorer eller projektledere.
- Din fritid er unik for lige præcis dig: Din fritid giver et billede af, hvem du er, fordi det er tid, du selv råder over og kan bruge, som du vil.
- Den giver et overordnet indtryk af dig: Din kommende arbejdsgiver vil gerne kende til alle brikkerne i dit puslespil, og her spiller fritiden en vigtig rolle.
- Det viser (indirekte) nogle af dine kompetencer: Dyrker du eksempelvis en meget krævende sport, fortæller det ikke alene noget om din fysik og udholdenhed, men også om dit vovemod og din evne til at udstå pres.
Et tidskrævende eksempel
Hvis du som flere ledere dyrker f.eks. ekstremsport, må du overveje fordele og ulemper ved at præsentere dig som elitesportsmand. Selvom ekstremsport er et yderligtgående eksempel på en meget krævende fritidsbeskæftigelse, klargør det de forhold, du bør overveje, når fritiden skal med på CV’et:
1. Tydeliggør kompetencer
Ekstremsport kræver udholdenhed, og det kan fortælle noget om din evne til at motivere dig selv, men også til at konkurrere med og presse dig selv. Det viser, at du er dedikeret, kan sætte dig et mål og arbejde for at nå det. Det styrker også din fysik og sundhed, og i erhvervslivet findes da også mange fortalere for lederes udøvelse af ekstremsport, bl.a. Astrid Simonsen Joos, der selv er ekstremsportsudøver og direktør i Philips: ”Jeg synes, det er positivt, at erhvervsfolk nu rykker ud i naturen frem for at sidde på dyre restauranter og ryge cigarer,” udtaler hun til Berlingske Business.
2. Præsenterer tidsrøvere
På den anden side er ekstremsporten en af de mest tidskrævende fritidsbeskæftigelser, der kræver måneders (muligvis års) forberedelse og mentalt overskud. Og det er hos ansatte, der i forvejen er presset af ansvar og opgaver på jobbet. Flere kritikere udtrykker deres skepsis og frygt for, at ekstremsporten tager overhånd og fjerner fokus fra det job, den ansatte lønnes for. Dedikationen til ekstremsporten kan komme til at ligne afhængighed, og det kan gå ud over nærværet og resultaterne på jobbet. Professor og idrætsforsker ved Københavns Universitet, Hans Bonde, udtrykker også sin skepsis over manglende debat på området: ”Jeg savner en diskussion af, om de her chefer i virkeligheden bare overfører væksttankegangen til deres egne kroppe, og hvad de egentlig vil have ud af al den ekstremsport,” udtaler han til DR.
Om udøvelse af ekstremsport fører til ansættelse, er et spørgsmål om balance, men det er ligeledes et spørgsmål om måden, du præsenterer dine fritidsbeskæftigelser på i ansøgningen eller på CV’et. Nedenfor finder du seks gode råd til at indskrive din fritid i jobansøgningen:
6 gode råd til at få fritiden med på CV’et:
- Tænk over, hvad du ønsker at fremhæve – ønsker du at fremhæve aktiviteter, der styrker din fysik, dit intellekt eller udtrykker dine menneskelige værdier?
- Skriv ikke mere end 4-5 hele sætninger om emnet – du er jo også mere og andet end din fritid, der også skal have plads
- Pas på med at nævne for mange tidskrævende aktiviteter – du skal jo også have tid til jobbet, du søger
- Overvej også intellektuelle fritidsbeskæftigelser – styrker du også regelmæssigt dit intellekt?
- Er politiske arrangementer eller aktiviteter en del af din fritid, så hold dig neutral – du ved jo ikke, hvilken politisk holdning en kommende arbejdsgiver har
- Afsnit om fritid skal stå til sidst – er din kommende arbejdsgiver i tvivl om, hvad der adskiller dig og en anden kandidat, skal de nok nå til afsnittet sidst på CV’et