AnsøgningJobsøgning som leder

Fald­gru­ber­ne i et te­le­fo­nin­ter­view

Når du sender en ansøgning, skal du altid være forberedt på en telefonopringning fra arbejdsgiveren. Tidligere plejede virksomhederne at ringe for at aftale tid til en personlig samtale, men et fuldt telefoninterview bliver stadig mere almindeligt. For nogle ansøgere er det uventede telefonopkald et sandt mareridt.StepStone forklarer, hvordan du bedst forbereder dig på et telefoninterview, og hvorfor en opringning fra en eventuel, fremtidig arbejdsgiver, er et godt tegn.

Formålet med vore dages telefoninterview

Telefoninterviewet er en slags mini-jobsamtale. Flere og flere virksomheder anser det for at være en nøgledel af ansøgningsprocessen. Fordelene ved telefoninterviews er åbenlyse: Det sparer tid, anstrengelser og omkostninger for både dig og arbejdsgiveren!

For arbejdsgiverne er det indledende telefoninterview en simpel løsning for øjeblikkeligt at få svar på vigtige spørgsmål. Hvad enten det drejer sig om en mange l i dit CV eller dit lønkrav, så er en opringning langt mindre besværlig end en personlig samtale, og man kan med det samme fastlægge mulige fravælgelseskriterier.

Sådan forbereder du dig til et telefoninterview

Det første du skal indse er: Et telefoninterview er et godt tegn - når alt kommer til alt, er din ansøgning blevet valgt ud og har vakt arbejdsgiverens interesse.

For det andet: Et telefoninterview kan indtræffe når som helst. Sørg derfor for, at du altid har de grundlæggende oplysninger om virksomheden og de vigtigste oplysninger fra jobbeskrivelsen og hver eneste af dine ansøgninger frisk i hukommelsen.

Og det tredje faktum er grundreglen: Et telefoninterview er en lille jobsamtale. Du skal forberede dig grundigt! Hvis du er parat med et par meningsfyldte spørgsmål, virker du som en motiveret og interesseret kandidat allerede før det første møde.

I øvrigt kan du helt sikkert forvente, at hvis jobbeskrivelsen kræver et godt kendskab til engelsk, vil opringningen delvist foregå på engelsk! Vi anbefaler derfor, at du har en vis mængde formelle oplysninger parat, så som lønkrav og din tidligst mulige startdato.

Dét skal du absolut undgå ved et telefoninterview

Du kan gøre et dårligt førstehåndsindtryk, hvis du er svær at træffe, eller hvis du har en sjov besked på din telefonsvarer. Men det er helt sikkert et virkelig dårligt træk, hvis du er uforskammet eller afvisende, eller hvis du afbryder personen, der ringer dig op.

Du skal naturligvis også kunne identificere personen, der ringer, hvilket betyder, at du skal have din ansøgning til denne specifikke stilling i klar erindring.

Hvad nu hvis arbejdsgiveren ringer på et dårligt tidspunkt?

Hvis arbejdsgiveren ringer, mens du star ved kassen i et supermarked, vil det være akavet at indgå en lang samtale. HR-ledere har forståelse for, at du foreslår et senere tidspunkt for interviewet. Dette virker professionelt og selvsikkert. Sørg for, at du planlægger tidspunktet til at være så hurtigt som muligt, helst samme dag og i hvert fald ikke senere end dagen efter.

Ekstratip: For at undgå ubehagelige situationer på din aktuelle arbejdsplads, kan du anmode om diskretion under ansøgningsprocessen og angive de tidspunkter, hvor du er bedst at træffe i din ansøgning.

Opskriften på et succesfuldt telefoninterview

Hvis du forbereder dig på et telefoninterview med den samme flid, som du udviser op til en "rigtig" jobsamtale, og hvis du er venlig og oprigtig under interviewet, har du banet din vej til succes.  

Læs også