Ansøgning

Har du modet til at søge uop­for­dret?

Hvis ikke, så bør du tage dig mod til. Og det er der flere årsager til. Den vigtigste er, at 37 % af de private virksomheder i 2015 ansatte på baggrund af uopfordrede ansøgninger og overhaler derfor både rekrutteringsbureauer og intern rekruttering inden om.En undersøgelse foretaget af konsulenthuset Ballisager har vist, at uopfordrede ansøgninger ofte giver positive resultater. 37% af arbejdsgiverne i de private virksomheder har ansat på baggrund af uopfordrede ansøgninger. Så drømmer du om et job i en bestemt virksomhed? Så bør du ikke bare sidde og vente på, at den perfekte stillingsannonce lander i indbakken – send i stedet dit CV af sted.

Fordele ved uopfordrede ansøgninger

Når du sender dit CV af sted til en arbejdsgiver, uden at blive bedt om det, viser det ikke blot en oprigtig interesse i virksomheden, men også initiativ. Det vil ofte sætte dig i et godt lys.

Om du bliver kaldt til samtale afhænger selvfølgelig af, om der findes et ledigt job til dig. En uopfordret ansøgning kan imidlertid bringe dig et stykke foran, hvis virksomheden ikke annoncerer den ledige stilling, fordi de forventer at ansætte internt.

Søg uopfordret efter nytår

Det er naturligvis et spørgsmål om timing, men erfaringer viser, at flest opsiger deres job efter nytår eller efter en god, lang sommerferie. Måske er det dig, der kan træde i stedet for?

Sådan søger du uopfordret

1. Giv helt klare informationer

Der er flere fordele ved at fremsende dit CV uopfordret, men udfordringen er, at du ikke har en klar idé om, hvad arbejdsgiver finder vigtigt. Risikoen er derfor, at din ansøgning bliver karakterløs og uden mening. Sørg derfor for, at du ved helt nøjagtigt:

  1. Hvad virksomheden laver
  2. Hvordan den drives
  3. Hvilken slags profiler de (potentielt) søger efter

Sørg også for, at indholdet af dit CV og din ansøgning fremstår klart og tydeligt, og at du finjusterer dem til virksomheden og det job, du ønsker.

2. Vis din motivation

Du vil gøre en forskel med en uopfordret ansøgning, hvis du gør det klart, hvorfor du ønsker at arbejde hos netop denne virksomhed:

  1. Hvad tiltrækker dig ved virksomheden? Dens produkter eller tjenester?
  2. Er der forhold i dit CV, der indikerer en speciel tilknytning til virksomheden, dens branche eller produkter?

Under alle omstændigheder skal du sørge for, at du ikke blot skriver et standardbrev, der ikke adskiller sig fra de andre, der også kunne finde på at søge uopfordret.

3. Hvad gør netop dig uundværlig?

Hvis du fremsender en uopfordret ansøgning, er der større sandsynlighed for, at arbejdsgiveren kalder dig til samtale, hvis de ser noget særligt eller enestående i din profil. Dit CV og ansøgning skal begge fremhæve, hvad der gør dig helt særlig og attraktiv – også for virksomheden.

Måske er du virkelig dygtig til et sprog, som kun ganske få personer taler, men som kan være nyttigt for dig i forhold til den virksomhed, du søger job hos. Det kan også være, at du har en bestemt teknisk eller organisatorisk erfaring, der kan være gavnlig for virksomheden. Sørg for at fremhæve disse personlige eller faglige forhold og fortæl, hvad de vil betyde for arbejdsgiveren, hvis de hyrer netop dig.