Ifølge Flemming Ibsen, der er arbejdsmarkedsforsker og professor på Aalborg Universitet, må de nyuddannede akademikere - udover en iøjnefaldende ansøgning og et opdateret CV - væbne sig med tålmodighed, for væksten i den private sektor lader vente på sig. Det kan ifølge ham tage mange år, før der igen er fald i dimittendledigheden blandt akademikere.
Udtalelserne er affødt af tal opgjort af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der viser, at ledigheden blandt nyuddannede akademikere er steget med 2 procentpoint.
Denne stigning i ledigheden har sin oprindelse flere steder, men særligt finanskrisen peger Flemming Ibsen på som årsag til den fortsatte høje dimittendledighed blandt akademikerne. Finanskrisen og de deraf følgende nedskæringer har ifølge ham fået det offentlige til at bremse hårdt op, og det har særligt haft konsekvenser for professionerne økonomer og jurister.
"Men det er jo faktisk også målet med regeringens politik. Den private sektor skal vokse, og der skal loft over den offentlige sektor. Så det er en bevidst prioritering," udtaler han til Politiken.
Akademikere er hårdest ramt
Den generelle udvikling i ledigheden blandt nyuddannede er stagneret.
Og det kalder Mie Dalskov Pihl, der er senioranalytiker hos AE, »en god nyhed«, eftersom udviklingen måske er et tegn på, at der er lys for enden af tunnelen for de nyuddannede, der i øjeblikket ikke drager fordel af den ellers håbefulde udvikling.
Det tyder derfor på, at de nyuddannede akademikere er hårdest ramt, hvilket umiddelbart kolliderer med det faktum, at antallet af kandidater til de videregående uddannelser i år satte rekord med over 91.000 ansøgere. Med dette tal in mente forstår man bedre Mie Dalskov Pihl, der kalder stigningen i ledigheden blandt nyuddannede akademikere for »bekymrende«, der illustrerer modstridende tendenser i samfundet.
Ventetid er tænketid - brug den fornuftigt
StepStone rådgiver dig imidlertid til ikke at fortvivle, men at udnytte tiden til for alvor at få lagt en jobstrategi, så du bliver bevidst om, hvordan du bedst muligt kommer i mål efter endt uddannelse. Få hjælp til jobstrategi, kompetenceafklaring, tips til jobsamtalen og meget andet her.
Først publiceret i Berlingske Business
1. august 2014