Lederkarriere

Personlig gen­nem­slags­kraft gør livet meget nemmere

Hvorfor er dem, der får jobbet ikke altid de dygtigste? Hvorfor er der nogle, der har lettere ved at forhandle en god løn hjem end andre? Hvorfor er der nogen, der lettere kommer igennem med nye ideer i forhold til ledelsen end andre? Der er selvfølgelig flere svar på spørgsmålene, men ofte vil en væsentlig del af svaret være, at personlig gennemslagskraft er en afgørende faktor.Den personlige del af gennemslagskraft

Man kan skelne mellem at have en formel og en personlig gennemslagskraft. Den formelle gennemslagskraft er ofte baseret på nogle ydre ting. F.eks. så får man i første omgang noget gennemslagskraft forærende i det øjeblik, man bliver chef. Som udgangspunkt er en chef automatisk sikret taleret og ørenlyd, når han eller hun tager ordet. Den personlige gennemslagskraft handler om at kunne komme igennem med sine budskaber og ønsker alene i kraft af sin egen person.

Der er en række forskellige elementer der er med til et at give personlig gennemslagskraft:

Selvtillid

Selvtillid handler om at vide, hvad man står for og hvad man er god til. Det handler også om at tro på, at det man kan og står for, er interessant for andre.

Selvværd

Selvværd handler helt basalt om at acceptere og kunne lide sig selv, hvilket ikke er det samme som at være selvglad. Det handler om at synes, at man er noget i sig selv, at man har en værdi som menneske, og at man har ret til at tage sin plads i verden. Hvis du synes, at det lyder lidt provokerende, så har du måske et stykke arbejde at gøre.

Tillid til andre

Tillid er et vigtigt element i gennemslagskraft. Mennesker, der udviser stor tillid til andre, opnår også lettere andres tillid. Har du andres tillid, har du ofte også langt større chance for at få deres opmærksomhed for dine synspunkter.

Troværdighed

Troværdighed øger din gennemslagskraft. Troværdighed er noget, der kommer, når der er overensstemmelse mellem det vi siger og det vi gør.

Teknik kan forstærke gennemslagskraft

Man kan arbejde med sin gennemslagskraft på forskellige måder. For det første kan man arbejde med personlig udvikling, hvis det f.eks. kniber med selvtillid og selvværd. Derudover er der en række teknikker, der kan være med til at forstærke din personlige gennemslagskraft:

Din stemmeføring

Tal højt og tydeligt, så det er let at forstå dig. Taler man hviskende og mumlende, mister man let tilhørernes opmærksomhed samtidig med, at det også kan give indtryk af, at man er usikker.

Din kropsholdning

Med din kropsholdning sender du meget tydelige signaler, tydeligere end du måske selv er klar over. Ud over at din kropsholdning sender signaler, så forstærker den også, det du føler. Hvis du føler dig usikker, vil denne følelse oftest forstærkes gennem at synke sammen i kroppen og lukke dig om dig selv. Omvendt kan du give dig selv noget styrke og sikkerhed alene ved at rette dig op og løfte hovedet og kigge direkte på folk. Alene dette vil øge din gennemslagskraft betydeligt.

Dit budskab

Hvis du gerne vil igennem med dit budskab, hvad enten det gælder en forhandling, et foredrag eller bare et almindeligt møde, så vær klar i dit budskab. Hvis du væver for meget rundt og er utydelig med, hvad du mener og hvad der er dine holdninger, så svækker du din egen gennemslagskraft.

Viden

Det øger altid gennemslagskraften, hvis man ved, hvad man taler om.

Din øvrige fremtoning

Du kan styrke din gennemslagskraft ved at have tøj på, der matcher den sammenhæng du er i og understreger det, du gerne vil kommunikere. Der er en grund til, at jakkesæt er så udbredt i forretningslivet. Omvendt skal man nok ikke møde op i slips og jakkesæt til samtalen på en daginstitution. Hvis din ydre fremtoning ikke matcher dine budskaber, skaber du forvirring i din kommunikation og svækker dermed din gennemslagskraft.

Alle kan øge deres personlige gennemslagskraft

Det er ikke sådan, at nogle bliver født med gennemslagskraft og andre ikke. Vi kan alle øge vores personlige gennemslagskraft dels gennem personlig udvikling og dels ved at være bevidst om de ret enkle teknikker, der styrker vores gennemslagskraft.

Af: Karrierecoach Susanne Teglkamp, Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk

Læs også