Jobsøgning som leder

Sådan søger du job i det private er­hvervs­liv

Konsulenthuset Ballisager har igen i år undersøgt virksomheders rekrutteringsproces og præferencer. Vi sætter fokus på et udvalg af analysens resultater, der er gavnlige for dig, der vil søge job i det private erhvervsliv.I september udkom Konsulenthuset Ballisagers årlige rekrutteringsanalyse, der undersøger virksomheders rekrutteringsproces og præferencer. Vi sætter fokus på et udvalg af analysens resultater, der er gavnlige for dig, der vil søge job i det private erhvervsliv.

26% ansætter en kandidat med en anden profil

Rekrutteringsanalysen viser, at 26% af de små private virksomheder ansætter en kandidat med en anden profil, end den de søgte i opslaget. Derfor skal du ikke tøve med at søge en stilling i en mindre privat virksomhed, hvis du finder jobindholdet og arbejdsmiljøet attraktivt. Måske er det alligevel dig, virksomheden leder efter.

Flere undersøgelser viser, at virksomheder hellere ansætter ildsjæle end dem, der på papiret matcher jobbets faglige profil. Det viser sig i den måde, virksomhederne kommunikerer til de nyuddannede på; de vil have ildsjæle fremfor karakterryttere.

Det afspejler sig også i, at 59% af arbejdsgiverne altid kigger på eksempler på tidligere arbejde, og 36% bemærker sjældent eller aldrig jobsøgerens eksamensbevis og karakterudskrift inden udvælgelsen til første samtale. Til gengæld tjekker 95% af virksomhederne referencer på kommende medarbejdere, og derfor gjorde vi i sidste måned opmærksom på den værdi, der er i at sætte fokus på sine anbefalinger og referencer.

Netværk og opslåede stillinger i tæt kapløb

Ifølge rekrutteringsanalysen er den mest populære rekrutteringskanal blandt de private virksomheder igen i år netværk, som 64% af virksomhederne anvendte ved deres seneste ansættelse – tæt fulgt af opslåede stillinger, som 63% af virksomhederne angav som rekrutteringskanal ved deres seneste ansættelse.

Der er altså tæt løb mellem de to, men gennem hvilke kanaler ansætter virksomhederne i virkeligheden deres nye medarbejder? Konsulenthuset Ballisager har spurgt virksomhederne om, hvor de første gang spottede den kandidat, som de valgte at ansætte. Her svarede 49% af virksomhederne, at det var gennem en ansøgning i forbindelse med stillingsopslag, efterfulgt af henvendelse via netværket (21%).

Derfor skal du som altid styrke og udbygge dit netværk, og du må ikke undervurdere værdien af at søge dit næste job gennem et jobsite.

Og er du træt af at holde dig opdateret om nye job inden for dit fag, kan du oprette en Jobagent hos StepStone. Så får du de nyeste job på mail, når der kommer et, der matcher dine kompetencer.

Det siger virksomhederne om dit jobsøgningsmateriale

Konsulenthuset Ballisager har spurgt virksomhederne om holdningen til dit jobsøgningsmateriale, for hvor mange ansøgninger kæmper du imod, hvor meget må ansøgningen og CV’et maksimalt fylde, og hvad med videopræsentationer?

Private virksomheder modtager i gennemsnit 47 ansøgninger, og mellem dem skal du kæmpe for arbejdsgivers opmærksomhed. Et flertal af de små og store private virksomheder angiver desuden, at din skriftlige ansøgning maksimalt må fylde 1 side (66%/79%); at dit CV maksimalt må fylde 2 sider (49%/39%); og at en kort videopræsentation ikke kan erstatte en traditionel skriftlig ansøgning (59%).

Virksomhedernes bedste råd til jobsøgere

Som vi nævnte i sidste måned, har virksomhederne følgende tre råd til dig, der er jobsøger:

  • Du skal sætte dig ind i den virksomhed, du søger job hos (62%)
  • Du skal lade din personlighed skinne igennem til jobsamtalen (48%)
  • Du skal være forberedt til jobsamtalen (45%)

Du kan læse hele Konsulenthuset Ballisagers årlige rekrutteringsanalyse her.

Læs også