Ny i job

Sund fornuft sender stu­de­ren­de og job­sø­gen­de til Jylland

En markant stigning af ansøgere til videregående uddannelser uden for landets største byer, prægede i den grad 2013. Håbet om færre afvisninger og bedre muligheder for efterfølgende job, lokker en stor del af de unge håbefulde ansøgere ud af hovedstaden.



Flere og flere studerende i Danmark pakker deres københavnske drømme og stædige attitude ned i Fjällräven, når de sætter kursen mod fastlandet - og fremtiden.

Langt flere studerende end tidligere vælger nemlig at søge ind på uddannelser i Jylland, for at minimere risikoen for at få afslag. Aalborg Universitet har om nogen mærket den positive ændring - tal fra 2011 viser, at universitet fik 28 procent flere førsteprioritetsansøgninger end året inden - en tendens der er stødt stigende. Ligeledes har Syddansk Universitet sat et solidt aftryk på uddannelseskortet med en stigning på 18 procent. Dette skal holdes op imod det faktum, at disse to universiteter tidligere har været ansøgernes anden eller tredje prioritet, og måtte påtage sig rollen som den kedelige onkel man ikke rigtigt gad sidde til bords med.

En af forklaringerne på udviklingen findes blandt vores unge selv, da frygten for afslag ved storfavoritten Københavns Universitet, der i øvrigt er status quo i forhold til ansøgere, samt de skyhøje huslejepriser hovedstaden kan prale af. En af de helt store favoritter når det gælder uddannelse, er medicin. I 2013 var adgangskravene uddannelse på Københavns Universitet 11,1 mod 10,5 i Aarhus. Ligeledes er det med jura, der som anden mest populære uddannelse krævede et gennemsnit på 9,1 i København mod 8,6 i Aarhus.

Højt fagligt niveau er vigtigst

For københavnske Matilde B, der til daglig studerer design i Kolding, var det de kompetente undervisere og det høje faglige niveau, der gjorde, at hun alligevel valgte at søge om optagelse i Kolding som sin anden prioritet - langt væk fra sin familie og sociale netværk i København. Matilde, der er født og opvokset nord for København havde intet umiddelbart ønske om at rykke pælene op og flytte til Jylland:

"Jeg må indrømme, at jeg var forholdsvis skeptisk over udsigten til at skulle bo og studere i Jylland. Jeg nyder, at der er så meget liv og kultur i København, og det havde selvfølgelig en indflydelse i forhold til min førsteprioritet, (red. Danmarks Designskole) Jeg frygtede, at jeg ville kede mig i Kolding, da byen er meget lille og har en lidt mere provinsiel stemning. Derudover var jeg en smule bekymret for, at antallet af studerende i Kolding ville være meget begrænset, og at det ville blive et problem hvis ikke jeg fandt nogle gode studiekammerater."

Selvom Koldings sociale kompetencer ikke levede op til Matildes forventninger, er hun ikke afvisende over for tanken om at skulle blive boende og arbejde i Jylland - men kun hvis det helt rigtige job skulle byde sig:

"Mit fag betyder meget for mig og det er altafgørende for mig, at jeg kan finde et job som jeg brænder for, og hvis det er i Jylland, så er det sådan det må være."

Dog er det vigtigste for Matilde, at fagligheden og udfoldelsesmulighederne er gode, fremfor om der er kulturelle tilbud til at udfylde de mange aftener, men understreger endnu engang, at hun til hver en tid hellere ville havde haft oplevelsen med uddannelse i København.

Fælles for Matilde og de andre unge sjællændere bosiddende i Jylland er, at de alle er klar over, at mulighederne for at finde et relevant studiejob i Århus og omegn eller lignede job i eksempelvis Silkeborg er langt lettere at finde end i København.

Kun i Jylland

Der er imidlertid en gruppe ansøgere der adskiller sig, i og med den uddannelse de søger, udelukkende bliver udbudt i Jylland. Det drejer sig om de forskellige retninger på Danmarks Journalisthøjskole og journalistuddannelsen på Syddansk Universitet. Begge uddannelser kræver en bestået optagelsesprøve, der tester ansøgernes evner inden for retskrivning, vinkling af historier, prioritering af indsamlet materiale og en videns test.

Der er rift om pladserne på de eftertragtede linjer; i Odense modtager de omkring 400 ansøgninger om optagelse, hvoraf de 100 bedste får tilbudt en plads. I Aarhus er tallene en anelse anderledes; omkring 2100 ansøger i gennemsnit pr. år og kun 250 af de dygtigste, kommer igennem nåleøjet.

En fællesnævner for denne gruppe af håbefulde ansøgere er, at uddannelsesinstitutionens beliggenhed ikke spiller nogen rolle - det er udelukkende indholdet der tages forbehold for. Dette skyldes naturligvis også, at lignende uddannelser ikke findes på Sjælland, således at man må tage det sure med det søde, hvis man ikke umiddelbart har lyst til at bo i Jylland.

Ærkekøbenhavneren Emil H., på 27 blev færdig som journalist fra Odense sidste år, men blev under sin uddannelse så glad for byen, at han besluttede at blive boende. Han var så heldig at hans praktiksted tilbød ham en kontrakt, og han slog til med det samme:

"Jeg ved ikke hvornår det egentlig gik op for mig, at jeg bare havde det federe herovre. Alt er meget mere stille og roligt. Jeg savner selvfølgelig min familie og mine venner, men København er jo kun 2 timer væk i tog."

Emil understreger at alle de udfordringer og forhindringer han mødte i sit forsøg på at komme ind på arbejdsmarkedet i København i forbindelse med det obligatoriske praktikforløb, forsvandt som dug fra solen i Odense. Selvfølgelig kunne han, som han selv siger, ikke bare vælge og vrage, men han oplevede en tendens til at udbuddet matche efterspørgslen på de ledige stillinger.

Job søges, job findes - i Jylland

Hvis du er færdig med din uddannelse og søger du job, er mulighederne for job i Billund, job i Viborg, job i Randers og Aalborg rigtig gode, da flere og flere unge studerende kommer til de mindre byer, og derved er medvirkende til at skabe flere arbejdspladser - og et mere livligt og kulturelt orienteret byliv.

Måske skal du genoverveje hvor du tager overbygningen til din uddannelse, måske skal du undersøge andre og nye veje end dem du hidtil havde forestillet dig at følge.

Fremtiden ser lys ud, både for studerende og arbejdsmarkedet i Jylland, og det er en tendens uddannelsesstederne er ovenud begejstrede for, da det er medvirkende til at skabe diversitet i tilslutningen af studerende og sikrer en veluddannet fremtid.

Uanset hvad du gør, er mulighederne der, og hvor mulighederne er, der har StepStone garanteret også et job der matcher lige præcis dine behov.

Læs også