AnsøgningJobsøgning som leder

Vil du have jobbet? Så tal chefens sprog

Oplever du, at din jobansøgning gang på gang havner i nej-bunken? Det er måske, fordi ansøgningen handler for meget om dig, dine ønsker og dine behov. Skift fokus fra din egen virkelighed til chefens og ryk op blandt de få udvalgte.Nu skal du bare høre en historie om mig, og hvorfor jeg er god...

Keder du dig allerede og er på vej til at hoppe videre til noget andet? Sådan har arbejdsgivere det også, når du skriver ansøgninger, der handler for meget om dig. "Jamen, det er da mig de skal ansatte, så skal jeg da også fortælle om mig selv og alt det, jeg kan," siger du måske?

Svaret er ja og nej.

Det kan lyde paradoksalt, men faktisk vil arbejdsgivere helst høre om sig selv i din ansøgning, også selv om de ikke siger det højt. Arbejdsgivere vil høre, hvordan du kan hjælpe med:


 • at nå DERES mål
 • at løse DERES udfordringer
 • at skabe resultater for DEM

Sæt derfor fokus på din modtager, på jer frem for jeg, når du skriver ansøgninger. Når du fortæller, hvad du kan gøre for virksomheden får du på måde alligevel præsenteret dig selv, men set fra virksomhedens perspektiv. Det kan arbejdsgivere lide at læse.

Skriv så direkte som muligt

Skal du overbevise en arbejdsgiver om, at dine kompetencer flytter noget, er det vigtigt at du taler med høj, klar røst i din ansøgning. Hvad betyder det? Det betyder blandt andet, at du skal fjerne forbeholdene i din ansøgning. For eksempel vil sætninger som...:


 • "I vil kunne opleve mig som innovativ" og
 • "Jeg kan udvise fleksibilitet og rummelighed"

...virke langt stærkere, hvis man fjerner forbeholdene "kunne" og "kan" og bruger ren nutid i stedet for:


 • "I vil opleve mig som innovativ" og
 • "Jeg udviser fleksibilitet og rummelighed"

Men hvorfor ikke gøre sætningen endnu mere mundret: "Jeg er fleksibel og rummelig". Eller give sætningen mere "jer" end "jeg": "I får en medarbejder, der er fleksibel og rummelig, hvis vi indgår en kontrakt."

Eksempler gør dig til en ener

Du skiller dig positivt ud og skriver dig ind i chefens virkelighed ved at smide alle floskler og klichéer langt væk. Floskler og klichéer er ord og vendinger, der er så slidte, at de har mistet deres værdi. De luller læseren i søvn, og du viser dig fra din kedelige side, hvis du bruger de udtrådte vendinger.


 • "Mange bolde i luften"
 • "Holde hovedet koldt"
 • "Bevare overblikket i en presset situation"
 • "Jeg brænder for"

...er nogle af de formuleringer, som står i så mange ansøgninger, at du forbliver i den grå masse, hvis du ikke træffer et andet sprogligt valg: Brug et eksempel i stedet for. Et eksempel fra den virkelighed, som du bliver en del af, hvis du får jobbet. En erstatning for "mange bolde i luften" kunne til et kontorjob se sådan ud:


"Jeg kan godt lide, når der er gang i den - når jeg skal have en præsentation færdig til et møde om en time, en koordinator kommer hen til mit bord og beder om en status på et projekt og telefonen ringer. Jeg finder altid en løsning."

Det fylder lidt mere i din ansøgning at bruge konkrete eksempler frem for "fastfood" i form af standardudtryk. Men det betaler sig. For chefen kan næsten se dig for sig i jobbet og det kan blive et vigtigt skridt over i ja-bunken.

Af Dorthe Lundh,
Selvstændig journalist og specialist i karrierekommunikation

Læs også