Kvinder i ledelseLederkarriere

Et spring­bræt til karrieren

Efter at have været ansat tre år hos IBM Software i Australien og rejst Asien tyndt vender Mette Stannow nu næsen mod Geneve, hvor nye udfordringer i IBM Worldwide venter.Danske Mette Stannow blev ansat i afdelingen Marketing Communications i IBM's softwareafdeling i Australien efter at have taget en mastergrad i Professional Communication ved University of Technology i Sydney.

Efter 18 måneder blev hun forfremmet til IBM Software's Asia Pacific afdeling, hvor hun arbejdede som Tele- and Web Marketing Manager for Japan, Kina, Korea, Taiwan, Australien og New Zealand. Nu - fire år senere - har Mette skiftet Australiens sol ud med de schweiziske alper for at prøve kræfter med en stilling som Worldwide Marketing Programs Manager i IBM Worldwide i Geneve.

Vejen til jobbet

"Jeg tog oprindeligt til Sydney for at studere, men efter halvandet år var jeg faldet så godt til, at jeg havde lyst til at blive. Derfor begyndte jeg at se mig om efter et passende job," fortæller Mette Stannow og fortsætter:

"Det er selvfølgelig nemmest at få job i udlandet, hvis man kan blive udstationeret igennem sin nuværende arbejdsplads i Danmark - men det kan være meget svært at få muligheden, da der er altid mange om buddet. Det er derfor en god idé at starte med at studere, tage et lokalt kursus eller lignende i det land, man gerne vil arbejde i. På den måde kan man også få en fornemmelse for stedet og bruge tid på at skabe kontakter på det lokale arbejdsmarked osv."

Mette Stannow søgte jobbet hos IBM via en stillingsannonce og er ikke i tvivl om, at hun fik jobbet pga. sin uddannelsesmæssige baggrund, og fordi hun havde boet i engelsktalende lande i en del år og derfor kunne engelsk på et godt niveau.

Langsigtede muligheder

"Et job i udlandet er ikke bare spændende men giver også langsigtede karrieremuligheder, som det ville være svært at opnå i Danmark. Jeg er f.eks. ikke sikker på, at jeg ville have haft mulighed for at avancere så hurtigt, hvis jeg var blevet hjemme," vurderer Mette Stannow og tilføjer, at det er en del af den amerikanske og australske kultur, at man belønner dem, der viser talent, initiativ og gåpåmod, og at der er friere rammer for, hvad man kan og ikke kan rent karrieremæssigt.

"Men det er også vigtigt at holde sit netværk i Danmark ved lige, når man vælger at leve og arbejde i udlandet. Selvom man ikke har planer om at vende hjem lige med det samme, kan man aldrig vide, hvad der sker på længere sigt. Desuden kan mulighederne i udlandet pludselig høre op, og så er det vigtigt at have noget at falde tilbage på."

Kast dig ud i det

For Mette Stannow er den eneste ulempe ved at arbejde i udlandet, at man er langt væk fra venner og familie. Dette er også en stor del af grunden til, at hun nu har valgt at søge tilbage til Europa og tættere på Danmark med en stilling i Geneve.

"Jeg har altid været meget internationalt orienteret og er derfor utrolig heldig, at jeg har fået lov at arbejde med og rejse til stort set hele verden. Jeg tror, mange lader sig begrænse af, at de vil have drømmejobbet i drømmelandet med alting arrangeret hjemmefra. Men det handler også om at turde tage chancen og kaste sig ud i det! Hvis du virkelig vil, skal mulighederne nok byde sig," afslutter Mette Stannow.

Læs også