Opsigelse

Du kan blive fyret med et finger-knips det første år

850.000 danskere vinkede farvel til flere måneders tryghed, da de sagde goddag til et nyt job sidste år. Kun de færreste ved, at de kan blive fyret med kort varsel uden grund.Vi danskere er ikke bange for at skifte job – heller ikke selv om vi må nøjes med en måneds opsigelsesvarsel i et nyt job det første halve år. Det viser en Norstat-undersøgelse lavet for fagforeningen Business Danmark.

Tre ud af fire lønmodtagere har i dag tre til ni måneders opsigelsesvarsel, og kun 7% ville undlade at springe ud i et nyt jobeventyr af den grund. Det er positivt, men også risikabelt, påpeger juridisk konsulent i Business Danmark, Jesper Ronald Jensen.

”Oftest går det godt, når man skifter job. Men vi ser også mange eksempler på job- og personmatch, der går galt, og hvor virksomheden kort tid efter skiller sig af med den nye medarbejder igen. I den situation er man ret dårligt stillet, medmindre man har taget nogle forhåndsregler," fortæller han.

"Det mest oplagte er at sikre sin indtægt, hvis noget går galt. Det første halve år kan du blive opsagt med kun én måneds varsel, og nogle virksomheder opererer endda med en prøvetid, hvor du de første tre måneder kan blive opsagt med 14 dages varsel. Så du bør bede om tre måneders opsigelsesvarsel det første halve år."

Du kan blive fyret uden grund

Jesper Ronald Jensen fremhæver også reglen om, at du det første år kan blive opsagt uden en ordentlig begrundelse eller en advarsel. Det er seks ud af syv lønmodtagere helt uvidende om, viser Norstat-undersøgelsen.

"Vi er vant til ret trygge rammer i ansættelsen. Derfor er det et chok for nyansatte, når arbejdsgiveren med kort varsel og uden grund siger farvel og tak for denne gang," siger han og anbefaler at pakke autoritetstroen væk og tage en jurist med på råd, før kontrakten underskrives.

"Det handler ikke kun om at finde fejl i kontrakten, men også om at finde mangler og ikke mindst forbedringsmuligheder samt den rette løn. På samme måde som huskøbere tager en køberrådgiver med på råd, fordi de ved, at ejendomsmægleren varetager sælgers interesser."

Hver fjerde lønmodtager indrømmer i undersøgelsen, at de kun skimmede deres kontrakt, da de blev ansat. Tre ud af 10 lod en anden læse kontrakten igennem, før de skrev under – dog oftest en ven eller et familiemedlem.

7 kontraktelementer, du bør have øje for:

  • Sikr ekstra feriefridage og hvilke regler der gælder for dem
  • Få en arbejdsgiverbetalt pensionsordning
  • Får du løn under hele eller dele af barslen?
  • Er der en sundhedsforsikring og en tandforsikring med?
  • Få fjernet kunde- eller konkurrenceklausuler
  • Løn under barns 1. og 2. sygedag
  • Få fjernet 120-sygedagsreglen

Michael Krag-Svendsen – LinkedIn

Læs også