Kvinder i ledelseLederkarriere

Jeg har altid lyttet mest til mig selv

Stressekspert Rikke Maj Thauer udlever hellere sine egne ambitioner i stedet for at forsøge at leve op til andres forventninger, meninger og holdninger.StepStone er Danmarks største jobbank for ledere, og vi introducerer hermed denne portrætserie, som bredt relaterer sig til kvinder i ledelse. Her går vi et spadestik dybere og taler med en række kvindelige ledere og iværksættere på tværs af brancher og ledelsesniveauer om det, der rører sig hos dem. Se andre artikler i serien her.

”Jeg følte mig utilstrækkelig og inkompetent i mit lederjob. Jeg synes, det var synd for mine medarbejdere, at de havde så stor en arbejdsbyrde. Så jeg forsøgte at tage fra ved at arbejde i døgndrift, men lige meget hjalp det. Mine medarbejdere blev stressede, og jeg kunne jo også godt mærke, at jeg heller ikke selv var på toppen. Så efter to år sagde jeg op, fordi jeg ikke så anden udvej – og SÅ crashede jeg selv! Jeg ville ellers have forsvoret, at jeg havde stress. Næ, jeg havde da bare en irriterende omgang influenza, som godt nok havde varet i et halvt års tid, men STRESS??!!”

Rikke griner og rækker ud efter kaffekoppen. Hun er for længst ude på den anden side af sin egen stress, men det fylder stadig meget i hendes liv. Som indehaver af Thauer Stresscenter er hun i daglig kontakt med mennesker, der, som hun selv for 12 år siden, tænker at stress kun er noget, der rammer naboen – helt op til det øjeblik, hvor de selv ligger der.

”Det er ret almindeligt, at folk bliver overrasket over, hvor lang tid deres stress i virkeligheden har stået på. Mange sover dårligt, har en masse fysiske skavanker og har fuldstændigt mistet overblikket. De tænker, at de ’bare lige’ skal ud på den anden side af den næste opgave, den næste måned, den næste ... så går det nok over af sig selv. Og så ender de jo med at brænde helt ud. Folk bliver som regel virkelig lettede, når jeg fortæller dem, at der ikke er noget i vejen med dem. De anvender bare nogle uhensigtsmæssige mestringsstrategier. Og dét kan man gøre noget ved. Det er simpelthen et sæt kompetencer, som kan læres.”

At Rikke skulle ende som en af landets førende stresseksperter som indehaver af Thauer Stresscenter, som hun etablerede i 2012, lå ellers ikke i kortene. Hun havde forinden haft egen virksomhed indenfor et helt andet felt, og fik så job hos et konsulenthus. Hun blev hurtigt forfremmet til regionschef, men det skulle vise sig, at det hele var gået lidt for hurtigt.

”Jeg kendte faktisk ikke til ledelse som fag, og jeg havde teams på tre forskellige lokationer. Efter to år bad jeg virksomheden om at blive fritaget fra min lederpost. Jeg følte mig som verdens værste leder, for jeg var ikke lykkes, men vilkårene havde bare været for svære. Det blev dog samlet set en oplevelse, som jeg har kunne trække på sidenhen, når jeg i dag giver sparring til både nye og erfarne ledere.”

En certificering som stresscoach blev startskuddet til opbygningen af Thauer Stresscenter. Men arbejdet som iværksætter har ikke været omkostningsfrit.

”Jeg har altid været ret ambitiøs med alt, hvad jeg kaster mig over. Og jeg er ofte blevet mødt med en attitude, der hed: ”Man kan da ikke være iværksætter på det niveau samtidig med, at man også er alenemor!”

Den dømmende attitude til Rikkes arbejdsliv i overhalingsbanen kom bl.a. fra mandlige kollager i branchen, der oplevede at Rikke poppede op alle steder.

”Jeg har aldrig været bange for at stille mig op på ølkassen og gøre opmærksom på mig selv, og dér oplever jeg tit, at folk syntes, at jeg er lige lovligt langt fremme i skoene. Men jeg mener faktisk, at jeg har skabt en unik metode til at behandle og forebygge stress, og det budskab er da værd at komme ud med! Når man tænker på hvad stress koster os – både som samfund og for det enkelte menneske, så tager jeg bare det med, at nogle kan syntes, at jeg fylder lidt meget. For det er min helt konkrete og reelle erfaring, at det er et fåtal, der ikke kan komme ud på den anden side af selv svær stress og få et godt liv.”

Rikke har altid lyttet til de kritiske røster med det døve øre

”Jeg har altid været ret ligefrem og lyttet mest til det, som drev mig. Jeg forsøger ikke at sammenligne mig selv med andre, og jeg ønsker ikke at leve op til succesparametre, som andre sætter op på mine vegne. Jeg har altid lyttet mest til mig selv. Og faktisk vækker det altid genklang i mit arbejde med stressramte, når jeg italesætter dét, at andres forventninger, meninger og holdninger om os, især de uudtalte, er svære at kontrollere og umulige at leve op til! For uudtalte forventninger og sammenligninger er en reel stressfaktor i rigtig mange menneskers liv.”


Fakta:

    Rikke Maj Thauer stiftede Thauer Stresscenter i 2012, hvor de tager udgangspunkt i en helhedsorienteret tilgang til stress med en række gennemtestede metoder til at håndtere og forebygge stress. Rikke er certificeret stresscoach, og i 2015 etablerede hun i samarbejde med Psykiatrifonden et internationalt og evidensbaseret program ”Psykisk førstehjælp”.

    Hos Thauer Stresscenter afholder de bl.a. stressforedrag, stresscoaching til medarbejdere og stresskurser til ledere, HR, arbejdsmiljø m.fl.

    Rikkes bog ”Stress er OGSÅ dit eget ansvar” udkom i 2019.

    Se mere på www.thauer.dk

Læs også