CV

At skrive det perfekte CV

Den gode ansøgning er vigtig, men det gode CV er mindst ligeså nødvendigt. Forestil dig, at arbejdsgiveren får 50 ansøgninger eller flere – i mange tilfælde læser han eller hun ikke ansøgningen, men dit CV. Derfor er det vigtigt, at du bruger tid på det.Om du kan lave det perfekte CV er svært at sige, for det afhænger af øjnene, der læser – og de er jo som bekendt meget forskellige.

Men der er helt klart elementer, der kan være med til at skille dit CV ud fra mængden på den positive måde.

Dit CV skal være læsevenligt

Et CV er læsevenligt, når det er sat op på en overskuelig måde, med ikke alt for små bogstaver og i øvrigt skrevet med en helt almindelig skrifttype. Hvis du efterhånden ret undtagelsesvis skal sende en ansøgning på almindeligt papir, så undlad at bruge farvet papir – det bliver nemlig anstrengende at læse i længden. Medmindre du søger en kreativ stilling, så lad være med at lave tegninger og indsætte illustrationer i dit CV. Det er normalt indholdet, der skal få dig til samtale – ikke opsætningen.

Dit CV skal indeholde alle relevante fakta

I nogle tilfælde blander jobsøgere ansøgning og CV sammen, men et CV skal udelukkende indeholde fakta omkring dig selv, dine kompetencer og tidligere resultater. Til gengæld må du gerne knytte et par linjer til hvert job, der beskriver dine største successer i jobbet. Gerne resultater, som du er stolt af.

Tydelige kontaktoplysninger

Det skal være nemt at komme i kontakt med dig. Det er måske lidt banalt, men det er ret væsentligt, at dit CV indeholder oplysninger om, hvordan arbejdsgiver kan komme i kontakt med dig. Det er altså ikke nok, at du har skrevet din adresse og dit telefonnummer på selve ansøgningen – det skal også stå på dit CV.

Skal der billede med?

Almindeligvis er det ikke nødvendigt at medsende et billede, medmindre det er et modeljob, du søger. Hvis du vælger at medsende et billede, skal det være et vellignende foto af nyere data uden at være et pinup-billede.

Hvor langt må et CV være?

Hvis CV’et er struktureret, og du i øvrigt har mange års erfaring, må CV’et gerne afspejle det. Det betyder, at CV’et kan komme op på en 3-4 sider. Det er helt i orden, når bare indholdet har relevans.

Hvad skal et CV indeholde?

Et CV skal minimum indeholde følgende punkter:

  • Kontaktoplysninger: Navn, bopæl, telefonnummer og mail.

  • Alder: Som regel, men kan af taktiske årsager udelades.

  • Uddannelse: De nyeste uddannelser skal stå først.

  • Stillinger: De nyeste skal stå først.

  • Kurser: Det giver et godt indtryk, at du vedligeholder og udbygger din viden.

  • Sprog: Det er efterhånden en fordel i de fleste job i dag, at du kan mere end dit modersmål.

  • Andre aktiviteter: Hvis du eksempelvis er med i en bestyrelse, skriver artikler eller andet, som kan være relevant i forhold til din jobsøgning.

  • Interesser: Det kan være en god idé at skrive lidt om, hvad du laver i din fritid. Det giver læseren et helhedsindtryk af dig som menneske.

Derudover kan du overveje, om du vil medtage referencer og din civilstand.

Dit CV skal afspejle de typer job, du søger

Hvis du eksempelvis tidligere har haft en lederstilling, men ikke længere ønsker et job på det niveau, er det vigtigt, at dit CV ikke fokuserer for meget på dine ledelsesmæssige erfaringer, men på en række andre erfaringer og kompetencer.

Det kan være en god idé at få andre til at læse dit CV igennem med kritiske og konstruktive øjne. Hvis du bruger tid på at lave dit CV og gennemarbejder det, er der en god chance for, at dit CV skiller sig ud på den positive måde og får dig til jobsamtale.

Denne artikel er skrevet af Susanne Teglkamp, Teglkamp & Co.

Publiceret 17-02-2015

Læs også