Opsigelse

Sådan sikrer du dig mod ledighed

Ledighed betyder oftest en markant ændring i din økonomiske situation. Det er derfor en god ide at være forberedt på ledighed. Her får du syv gode råd, så pengene kan slå til.



At miste jobbet er naturligvis altid en ikke-lyksalig omstændighed, som ingen ønsker at stå i. Skulle du alligevel være så uheldig på et tidspunkt at rammes af ledighed, så er her nogle tips, du med fordel kan gøre brug af for at være bedst muligt sikret.

1: Lav et budget

Hvis ikke du allerede har det, bør du lave et budget. Så kan du skabe dig overblik over din økonomi. Det er vigtigt, at der er god balance mellem dine indtægter og udgifter for at have en stabil økonomi.

2: Meld dig ind i en a-kasse

Overvej at blive medlem af en a-kasse, hvis du har mulighed for det. Skulle du være så uheldig at miste jobbet, kan du som regel få dagpenge, hvis du er medlem af en a-kasse. Det er ikke billigt, men arbejder du i en branche med stor jobusikkerhed og hyppige ledighedsperioder, er det kontingentpenge, du med garanti bliver glad for at have ofret.

Er du stadig studerende, har du som regel mulighed for at være gratis medlem af en a-kasse indtil den dag, du dimitterer. Husk dog at melde dig ind senest ét år før du dimitterer for at undgå en såkaldt karensperiode, hvor du ingen ret til dagpenge har den første måned efter dimittering. Tjek altid priser og betingelser hos den enkelte a-kasse.

3: Lønforsikring

Er du allerede medlem af en a-kasse, kan det være en god ide at tegne en lønforsikring - også bedre kendt som lønsikring. Med en lønsikring kan du forsikre din nuværende løn med op til 80-85%. Bliver du arbejdsløs, og er dagpengeberettiget, får du månedligt udbetalt dagpenge og et tillæg fra forsikringen, så din samlede indtægt svarer til den løn, du har forsikret.

Om det kan betale sig for dig, at ofre de mange penge en lønsikring ofte koster, er et større regnestykke, som du bør lave i samarbejde med din bank eller dit forsikringsselskab.

4: Fagforening og opkvalificering 

Tænk over hvordan du klarer dig på arbejdsmarkedet. Måske kunne en opkvalificering af dine kompetencer være med til at styrke din position på jobbet. Hvis du er medlem af en fagforening, har du som regel gode muligheder for at komme på kompetencegivende kurser.

5: Skab overblik og nedbring din gæld

Det er vigtigt, at du har et godt overblik over, hvor stor din gæld er, så du hele tiden kan tilpasse dine afbetalinger. Hvis du ikke allerede afbetaler på din gæld, er det som regel en god ide at begynde, da den ellers bare vokser pga. renter. Selvom renten lige nu er lav, kan det være en dum ide at optage mere gæld, hvis din fremtidige jobsituation synes usikker. Nedbring i stedet din gæld, og sikr dig større økonomisk råderum i fremtiden.

6: Lav en opsparing

Er du i den økonomisk favorable position, at du har luft i budgettet til det, er det en god ide at lave en opsparing. Med en opsparing er du bedre sikret mod økonomiske ændringer i fremtiden, da du kan bruge af din opsparing.

Specielt hvis du ikke ønsker at være medlem af en a-kasse, er det en god ide at begynde en opsparing.

7: Tjek din pension

Mister du jobbet, mister du også dine pensionsindbetalinger. Det kan have betydning for de forsikringer, der er tilknyttet pensionen. Kontakt derfor dit pensionsselskab for at finde ud af, hvordan du er dækket, og tjek om dine forsikringer stadig dækker selvom indbetalingerne stopper.

Læs også