Jobsøgning som lederLederkarriere

Skal stemmen en tur i fit­nes­scen­ter?

Som en del af kropssproget er din stemme et vigtigt redskab for at opnå gennemslagskraftDet er et velkendt faktum for de fleste, at kropssproget spiller en væsentlig rolle i det samlede indtryk, vi giver andre mennesker. Senest er stemmen, som ifølge undersøgelser udgør en tredjedel af vores kropssprog, kommet i fokus som et middel til at opnå større autoritet og gennemslagskraft på arbejdet.

Din stemme er nemlig både med til at afsløre din personlighed og afgørende for, at dit budskab bliver afleveret rigtigt. Den er derfor et vigtigt redskab i såvel arbejdssituationer som til jobsamtalen. Med hård træning kan du få lagt en evt. spagfærdig og pibende tone på hylden, så du både fremstår - og er - mere selvsikker.

Stem stemmen

Stemmekonsulent Pia Gøthgen, direktør i Voice Academy og tidligere operasanger gennem 20 år, underviser bl.a. erhvervsledere i korrekt og optimal stemmebrug. I både sit arbejde og medierne oplever hun, at mange har problemer med deres stemme.

- Mange accepterer lyden af deres stemme, som kan være uklar, hæs eller skinger, selv om den skaber problemer for dem. Det betyder, at den både slides unødigt og ikke kommer til sin ret, som det redskab den er til at kommunikere effektivt med. Med træning kan du bl.a. blive mere behagelig at lytte til for dine modtagere samtidig med, at den kan hjælpe dig til lettere at nå ud med dit budskab, siger Pia Gøthgen og fortsætter:

- Du kan også få stor glæde af teknikkerne til fx en jobsamtale, når nervøsiteten kommer på banen. Typisk bliver stemmen svag og knækker, og du mangler luft til en hel sætning. I sådan en situation kan nervøsiteten ikke fjernes, men du kan lære at kontrollere dit åndedræt og din stemme, så stemmen får kraft, og du fremstår rolig og sikker.

Pust ind - pust ud!

Stemmetræningsmetoderne henter Pia Gøthgen i sine mange års erfaringer som operasanger. Et af de vigtigste elementer i træningen er åndedrættet, der har betydning for stemmedannelsen og gennemslagskraften.

- Stemmetræning er baseret på specielle teknikker, som alle kan lære, og der arbejdes både med selve stemmen, åndedrættet og kroppen. Det kan sammenlignes med en tur i fitnesscentret, hvor kroppens muskler står for tur. En sund og stærk stemme kræver nemlig på samme måde en disciplineret fysisk træning for at kunne holde livet ud, forklarer Pia Gøthgen.

Stem dig sund og glad

Som en ekstra gevinst ved stemmetræning, bliver din generelle sundheds- og sindstilstand, ifølge Pia Gøthgen, bedre.

- Du bliver mere opmærksom på din krop og dens signaler, da træningen sætter fokus på samspillet mellem krop, stemme og sundhed. Stress influerer fx på din stemme, og træningen kan være med til at holde den i ave. Samtidig kan korrekt og kraftfuld stemmebrug være opløftende - for som man siger; syng dig glad!, slutter Pia Gøthgen.

Gode råd

  • Vær opmærksom på din stemme. Lær den at kende ved fx at få feedback fra andre eller ved at lytte til den på bånd, så du bliver fortrolig med den.
  • Byd ikke din stemme hvad som helst. En forkølelse kræver fx ro til stemmen.
  • Har du problemer med din stemme, så gør noget ved det frem for bare at acceptere det. Der findes ikke en reservedel på markedet, og problemet bliver blot større og større.
  • Mærker du spændinger og tryk i halsen eller synkebesvær, når du taler, er det tegn på, at noget er galt. Det bedste pejlemærke for, at du bruger din stemme rigtigt er, at du ikke kan mærke den.

Læs også