Ny i job

Vær re­a­li­stisk

Alt for mange studerende har urealistisk høje forventninger til, at det første job efter eksamen er lig med drømmejobbet.Fem-syv år med næsen i bøgerne er ikke altid nok til at hive drømmejobbet i land, selv om mange studerende tror, at eksamenspapiret er rigeligt som adgangsbillet.

Det kræver en koncentreret indsats at få det rigtige job og mange unge er nødt til at erkende, at det kan være nødvendigt at skrue ned for deres ofte meget høje forventninger. Det kan være en god idé at gå et skridt ned og starte på et mere realistisk niveau, siger Finn Kjerulff Hansen, fuldmægtig på Handelshøjskolen i Københavns Information & Erhvervsservice.

Tænk småt

Ifølge Finn Kjerulff Hansen stirrer mange af de studerende sig blinde på en bestemt type job.

Alt for mange henvendelser går på, om vi ikke kan hjælpe den studerende med at finde et job i enten konsulentbranchen eller i de store kendte virksomheder som bl.a. Novo Nordisk, A.P. Møller og Carlsberg, der altid har tiltrukket studerende som fluepapir. Men som jobmarkedet er i øjeblikket med nedadgående konjunkturer og et sjældent stort udbud af ikke mindst økonomer, er der hård konkurrence blandt kandidaterne, og kun et fåtal når gennem nåleøjet, fortæller Finn Kjerulff Hansen og fortsætter:

En væsentlig del af vores rådgivning går ud på at få de studerendes perspektiv drejet hen på andre brancher, f.eks. handels- og serviceområdet samt ikke mindst de små- og mellemstore virksomheder. Mange er slet ikke klar over de muligheder, der er i en lille eller mindre virksomhed. Fordelene er bl.a., at man typisk får mere ansvar fra starten og en god allround træning. Det kan meget nemt blive springbrættet til drømmejobbet på længere sigt.

Vis din personlighed

Information & Erhvervsservice på Handelshøjskolen i København kan i kraft af en samarbejdsaftale med Civiløkonomernes A-kasse og opbakning fra en række corporate partners tilbyde en meget professionel karriererådgivning til de studerende. Fx kan man få en individuel samtale med en jobkonsulent, der har erfaring inden for rekruttering og andre relaterede HR-funktioner.

"Her til foråret kører vi en karriere- og seminarrække med 12-15 forskellige tilbud, bl.a. en workshop over hele ansøgningsprocessen med udformning af CV'er, ansøgninger og jobsamtale. Vi hører gang på gang fra virksomhederne, at kandidaternes ansøgninger ikke er gode nok. Alt for mange sjusker med skrivning af ansøgning og CV. Her tænker jeg ikke kun på stave- og kommafejl men også den enkeltes prioritering af informationerne," siger Finn Kjerulff Hansen.

Det er typisk det studiefaglige indhold, der fylder for meget i de studerendes identitet og bevidsthed, og som derfor bliver vægtet højest i ansøgningen. Finn Kjerulff Hansen anbefaler, at man i stedet sætter mere fokus på personligheden, på opnåede resultater fra studenterjobs, frivilligt arbejde og f.eks. udvekslingsophold og så i øvrigt lytter til, hvad det er, virksomhederne efterspørger.

De seriøse, professionelle virksomheder efterspørger kandidater med gode personlige og sociale kompetencer, hvor ansøgeren kan dokumentere, hvor vedkommende har gjort og vil gøre en forskel. De fleste virksomheder lægger større vægt på en god testscore end karaktergennemsnittet på eksamensbeviset. De studerende skal være resultatorienterede, have en god situationsfornemmelse, kunne arbejde i teams, hvis det kræves og ikke gå i panik, når det brænder på. Det må aldrig blive sådan, at du som nyansat ikke kan træffe beslutninger, fordi du lige skal analysere alle muligheder igennem først, slutter Finn Kjerulff Hansen.

Find jobbet på nettet

En god jobansøgning er stadig den mest gængse billet til et job. Knap halvdelen af alle med en mellemlang eller videregående uddannelse får job ved at svare på en annonce.

Det viser den seneste undersøgelse fra Danmarks Statistik fra november 2002.

Flere og flere virksomheder rekrutterer nye medarbejdere på internettet. Ved at tilmelde sig en Jobagent som den StepStone tilbyder gratis, får du besked på e-mail, når en stillingsannonce matcher din profil. Du kan desuden gøre dig attraktiv over for en potentiel arbejdsgiver ved at lægge dit CV online.

Læs også