Jobsøgning som lederLederkarriere

In­spira­tion til dit første skridt

Du kender sikkert ordsproget "Det første skridt er altid det sværeste". Måske mest i den forstand, at det første skridt er det, der flytter noget fra at være drøm til virkelighed. Mount Everest bestiges med et skridt ad gangen.Så uanset om din drøm er at bestige Mount Everest eller at få et bestemt job i en bestemt virksomhed eller noget helt tredje, så er det første skridt den handling, der kickstarter vejen mod dit mål.

Hvorfor er det ofte svært at tage det første skridt? Her er nogle bud:

Fordi målet ikke er attraktivt nok for dig personligt. Hvis du på den ene side gerne vil have et job, som du er uddannet til men på den anden side synes, at den form for job virker kedelig, så vil du hurtigt blive handlingslammet.

Det kan også være, at selv om målet er meget attraktivt, så virker det alligevel uoverkommeligt og uoverskueligt at nå dertil. Her er det relevante spørgsmål snarere "hvad skal mit første skridt i det hele taget være?"

Det kan også være, at selv om målet er attraktivt, og selvom du ved, hvad det første skridt skal være, så oplever du, at noget står i vejen for dig. Her er spørgsmålet, hvordan du kan minimere eller flytte forhindringen - eller måske finde en vej udenom forhindringen.

Måske tror du ikke på, at du rent faktisk er i stand til at nå målet, eller at du ikke fortjener at nå målet. Her består udfordringen i at fjerne, minimere eller manøvrere udenom din mentale forhindring.

Her er nogle forslag til, hvad du kan gøre, hvis du vil tage det første store og rigtige skridt.

Formuler et mål og skriv det ned

Det er vigtigt, at dit mål er specifikt, målbart, tidsbestemt og positivt formuleret.

Tjek at målet er virkeligt attraktivt for dig at nå

Du kan f.eks. spørge dig selv; "hvad vil det give mig (værdien af) at opnå dette? Hvad vil det positivt betyde for mig? Hvad slipper jeg for / undgår jeg fremover, når jeg har nået målet?"

Undersøg hvad der vil kunne forhindre dig i at nå dit mål

Dine egne mentale forhindringer? Forhindringer i dine omgivelser? Spørg dig selv "Hvordan kan jeg fjerne, minimere eller omgå disse forhindringer?" Hvis svaret ikke ligger lige for, kan du søge hjælp, f.eks. hos en coach. Coaching er en effektiv proces til at overvinde forhindringer.

Tag nu det første skridt

Find en konkret handling, som du kan foretage i dag - lige nu. Der findes en meget enkelt øvelse, der kan hjælpe dig her:

  • Tænk på dit mål.
  • Spørg dig selv: "Hvad er det første, jeg skal gøre?"
  • Når du har svaret, spørger du dig selv: "Kan jeg gøre dette i dag?"
  • Hvis svaret er "JA", så er det bare med at gøre det. Hvis svaret er "NEJ", starter du med det første spørgsmål igen, nemlig
  • "Hvad er så det første, jeg skal gøre?"
  • Når du har svaret, spørger du dig selv; "Kan jeg gøre det i dag?". Du fortsætter med at stille dig selv disse to spørgsmål, indtil du har fundet en konkret handling, som du kan foretage i dag.
  • "JUST DO IT" - Og din tanke er nu på vej mod at blive til virkelighed.

Fastlæg dine næste skridt på vej mod målet

Udarbejd en handlingsplan, der er delt op i mange, forholdsvis små og overskuelige skridt. Brug øvelsen i punkt 4 til at finde de konkrete handlinger, der fører til dit mål. For at sikre at din handlingsplan er realistisk, er det vigtigt, at du fastsætter en dato for gennemførelsen af hvert skridt.

Af: Christina Wiinblad, >Milestones

Læs også