Jobsøgning som leder

Per­son­li­ge job­vær­di­er

Enhver beslutning du træffer i livet, er en afspejling og holdninger. Værdier afspejler den du er, og hvorfor du gør det, du gør. Værdier er baseret på dine overbevisninger gør.Af Anne Marie Valentin, AS3 Outplacement

Vores værdier er ofte ubevidste for os. Ved at blive bevidst om dine værdier får du mulighed for at handle aktivt og skabe det jobliv, du ønsker, eller i hvert fald planlægge, hvordan du kommer derhen, hvor du gerne vil være.

Vi har forskellige værdier inden for forskellige livsområder, som f.eks. sundhed, parforhold, job og bolig. Det er eksempelvis et udtryk for forskellige værdier, når nogle kører Mercedes, og andre kører Fiat.

Dine værdier forandrer sig i takt med, at du forandrer dig. Når dine værdier er i konflikt, rammer det dig både personligt og arbejdsmæssigt. Om du trives på jobbet afhænger derfor bl.a. af, om du oplever at få tilgodeset de jobværdier, der er vigtigst for dig.

Måske er du i job nu, men kan mærke at "noget" ikke føles rigtigt. Måske ved du, hvad det handler om -måske ikke. Måske er du i den situation, at du gerne vil søge nyt arbejde eller overvejer at starte som selvstændig.

Værdiafklaring

Mange gør sig ikke den ulejlighed at skrive ned, hvad der er vigtigt for dem på arbejdspladsen. Hvordan kan vi vide, om det nye job, vi søger, er det, vi reelt ønsker, hvis vi ikke har lavet en værdiafklaring i forhold til det kommende job? Selvfølgelig kan man ofte fornemme, når man læser en jobannonce, om det er en stilling, man kunne tænke sig.

Hvordan kan du afdække dine værdier? En mulighed er at gøre dig klart, hvad der "tænder" dig på jobbet. Vil du arbejde i et udadvendt job med stor kontaktflade, eller ønsker du et mere administrativt job, der måske er mere indadvendt.

Betyder virksomhedens holdning til f.eks. politik noget for dig? Er det vigtigt med en flad organisationsstruktur? Hvad med graden af frihed og muligheden for selv at tilrettelægge din arbejdsdag? Er det eksempelvis vigtigt for dig med en hjemmearbejdsplads?

Kultur og værdisæt på arbejdspladsen

Det er vigtigt, at dine jobværdier er i balance med dine værdier i dit privatliv. Når du er bevidst om, hvad der er vigtigt for dig, er det hensigtsmæssigt at udrede, hvad der absolut skal være til stede i dit job, hvorefter du kan prioritere din liste.

Når du ved, hvad dit job som minimum skal indeholde for at matche dine jobværdier, er næste skridt at undersøge din kommende arbejdsgivers værdigrundlag. Mange virksomheder har nedskrevet et grundlæggende værdisæt, som man ønsker, at både medarbejdere og ledelse arbejder ud fra.

Et godt råd til jobsamtalen er at spørge ind til, hvad virksomheden mener med disse værdier, og hvordan de efterleves i hverdagen. Spørg også til kulturen i virksomheden, da denne udtrykker de reelt efterlevede værdier.

Er der overensstemmelse mellem dine og virksomhedens værdier, og har du efter et, eller måske flere møder i virksomheden et positivt indtryk og en god fornemmelse af, at dine jobværdier kan indfries, er det forhåbentligt din kommende arbejdsgiver, du har været til samtale hos.

Vi håber, du finder denne artikel om jobværdier og karriereudvikling spændende. Du kan læse flere artikler om personlig udvikling.

Læs også