Kvinder i ledelseLederkarriere

”Jeg tackler min indre kritiker med solide rammer i hverdagen”

Astrid Jørgensen blev i 2017 salgs- og marketingchef for Politiken. En spændende opgave, men også en udfordring, når man har tendens til at være sin egen største kritiker. Læs her Astrids ærlige tanker om sin indre kritiker, og hvordan hun tackler den.



I 2017 blev Astrid tilbudt en nyoprettet stilling som salgs- og marketingchef hos Politiken. Jobskiftet gav hende ekstra ansvar og flere tråde at trække i end tidligere.

Opgaven er spændende, men også en udfordring, når man samtidig har en indre kritiker, der skal tøjles.

“Man træffer måske 100 beslutninger på en dag, og hvis fem af dem, ud fra en eller anden betragtning, er forkerte – jamen, så er det, hvis jeg ikke passer på, de fem, jeg fokuserer på og ikke de 95 rigtige. Det er ikke sådan, at jeg går og slår mig selv i hovedet med det, men det kan virkelig irritere mig,” siger Astrid.

Heldigvis kan den indre kritiker tackles med en god portion bevidsthed og forskellige rammer i dagligdagen.

Sin egen værste kritiker

Da Astrid gik ind til jobbet som salgs- og marketingchef for Politiken, sagde hun både ja til at forme en ny stilling og ja til ansvaret for en ekstra mellemleder med en salgsafdeling.

På trods af en god start kunne Astrid godt have tænkt sig, at hun havde været mere nærværende over for sine direkte medarbejdere i opgaven med at få de nye ansvarsområder til at spille sammen.

Selvom hun mener, hun kunne have gjort det bedre, peger Astrid på, at det nok mest af alt er hende selv, der tænker over udfordringen:

”Hvis man spurgte min chef, mine kolleger og nye medarbejdere, så ville de kunne sige, hvor det har været svært for mig, men de ville også sige, jeg har gjort det godt og løftet opgaven,” fortæller Astrid og afrunder:

”Og det er jo fint nok, men man har jo sine egne idéer, man lytter efter. Jeg kan godt være kritisk med mig selv og sige: Okay, det gad jeg godt have gjort anderledes.”

Hermed er vi fremme ved Astrids indre kritiker, som hellere vil fokusere på, hvor hun kunne have gjort tingene bedre, frem for at sole sig i succesen ved godt udført arbejde.

Astrid fortæller, at hun altid har været optaget af, hvordan tingene kan gøres bedre, men at selv dét kan tage overhånd – og det har det gjort indimellem. Hun har dog lært, hvor nøglen til at tackle tankerne ligger:

”Det er det der med at prøve at give sig selv nogle rammer. Altså, tvinge sig selv ind i nogle mønstre, som gør, at man giver hovedet fri ind i mellem. Det er først, når man fysisk kan få fjernet sig fra sit arbejde, at man kan stoppe alle tankerne i at poppe rundt,” siger hun.

De gode rammer for arbejdet

Derfor gør Astrid meget ud af også at have aftaler udenfor arbejdet. Ud over at få tankerne på afstand betyder interesserne i fritiden, at hun kan lade op og bevare glæden ved arbejdet.

“Jeg kører landevejscykling, så det kan være, jeg skal stå omklædt kl. 16 et eller andet sted. Eller jeg skal til morgentræning. Det kunne også være, jeg tager mine to tidligere bonusdøtre med ud og spise kage,” forklarer hun.

Fordi Astrid ikke selv har børn, mener hun også, det er vigtigt for hende at være opmærksom på at holde fri. Børn trækker naturligt og på en god måde opmærksomheden væk fra arbejdet, så tankerne går på noget andet, mener hun:

”Så handler det om i en situation som min at sætte nogle private benspænd op, som gør, at man bliver tvunget væk fra arbejdet. Jeg kunne jo arbejde mig selv ihjel, hvis jeg ville.”

Ud over at holde fri er Astrid også meget bevidst om at strukturere sine arbejdsdage. For eksempel er hun opmærksom på at booke sin kalender, så hun har tid til at nå i bund med alle de små, uforudsete opgaver og samtidig har tid til at forberede sig til nyt:

“Jeg skal ikke have en dag, der er plastret til med møder fra 9-17. Så må de møder vente, eller ting må løses uden mig. For jeg bliver nødt til at kunne fixe alle de der småting i min arbejdstid.”

Astrid bruger også apps og listeværktøjer til at huske stort og småt, og mails tjekker hun som hovedregel ikke i weekenden.

“Jeg tjekker helst ikke mail før mandag morgen. Og det skal jeg virkelig sige aktivt til mig selv, for ellers falder jeg i. Så det er noget helt lavpraktisk med at gemme mailikonet væk på telefonen,” fortæller Astrid, som står fast på vigtigheden af at følge de gode rammer, hun har sat for sig selv.

Den indre kritiker forsvinder ikke, men kan tøjles

Rådet fra Astrid til at tøjle den indre kritiker lyder altså særligt på at sætte rammer i hverdagen. Få tankerne væk fra arbejdet med private interesser og skab dig gode rutiner, når du er på job.

Astrid understreger, at arbejdet med den indre kritiker er en proces, der aldrig stopper, men at hun gennem sin erfaring er blevet bedre til at lægge de revsende tanker væk.

”Jeg synes, jeg er blevet bedre og gør meget for ligesom at ryste det af mig. Min bevidsthed og de daglige rammer jeg skaber omkring arbejdet har stor betydning, så det vil jeg også anbefale andre at tænke over,” siger Astrid.

Curriculum Vitae

Navn: Astrid Jørgensen
Født: 25. juni 1981
Civilstand: Kæreste

Uddannelser:
2007: Cand. Mag., Kommunikation og digitale medier, Aalborg Universitet
2005: BA, Communication and Media Studies, Brunel University, London

Erfaring:
2017 - nu: Head of Sales and Marketing, Politiken
2017: Head of Digital, Politiken
2015 - 2017: Portfolio Manager, Bonnier Publications
2013 - 2015: Head of Commercial – Digital Subscriptions, Ekstra Bladet
2013: Project Manager – Digital Subscriptions, JP/Politikens Hus A/S
2009 - 2013: Project Manager, Ekstra Bladet Udvikling
2007 - 2009: Management trainee hos brands under JP/Politikens Hus A/S

Læs også