Kvinder i ledelseLederkarriere

”Få jord under neglene, og vær bevidst om dit kar­ri­e­re­valg”

Sådan siger Bente Overgaard, tidligere koncerndirektør i Nykredit. Hun har gennem 28 år skabt sig solide erfaringer som rådgiver, direktør og bestyrelsesmedlem. To af hendes råd til kvinder, der vil ind i topledelse, er at fokusere på at få jord under neglene og være bevidst om konsekvensen af karrierevalget.Hvad er vigtigt for en kvinde, der vil gøre karriere i topledelse? Spørger man Bente Overgaard, er svaret klart: At få jord under neglene i form af forretnings- og bundlinjeansvar vil øge dine muligheder markant.

Dernæst er det vigtigt at være bevidst om karrierevalgets betydning på både hjemmefronten og kontoret, da det kan hjælpe dig til større fokus og overskud.

Få jord under neglene

Bente har selv erfaring med forretnings- og bundlinjeansvar og arbejder blandt andet med digitalisering og organisationsudvikling i dag. For at nå dertil har det været essentielt at tænke over, hvilke opgaver og områder hun har været ansvarlig for.

Ifølge Bente er der kortere vej til topposten, hvis man sørger for også at være ansvarlig for andre områder end HR og kommunikation:

”Man øger sandsynligheden for at komme til tops betragteligt, hvis man sørger for også at få erfaring med forretningsansvar og Business Development. Og det er vel den erfaring, jeg synes, er det allerbedste adgangskort til toppen.”

Vær bevidst om konsekvenserne af dit karrierevalg

Det er vigtigt at være forberedt på, hvad en karriere på toppen betyder for privatlivet. Et topjob bevirker, at man må prioritere i hverdagen, og at perioder af ens liv bliver særligt hårde. For eksempel når man får børn:

”Jeg har selv 3 børn - den første fik jeg, mens jeg læste, og de to andre mens jeg var i job. Jeg fik faktisk min første ledelsestitel, mens jeg var gravid anden gang, så jeg kan ikke sige, at det ikke er muligt - men man skal være indstillet på, at det er hårdt,” siger Bente.

Netop fordi jobbet er udfordrende, er det vigtigt at definere sig selv og sine karrieremål tidligt samt for eksempel købe sig til tidsbesvarende hjælp i hjemmet.

Som 26-årig, nyuddannet cand.scient.pol. blev Bente Overgaard ansat som trainee hos Nykredit. Herfra arbejdede hun sig vej op til i 2008 at blive Nykredits første kvindelige koncerndirektør. I dag beskæftiger Bente Overgaard sig blandt andet med rådgivning, bestyrelsesarbejde og er programdirektør ved CBS Executive.

”Du får en stor økonomisk frihed i en toppost, og jeg synes simpelthen, det er så vigtigt at få købt sig til noget hjælp. Hvis du kan slippe for det praktiske derhjemme, så gør det. Det vil være vigtigt for dig selv og din familie, at du er fuldt ud til stede, når I er sammen,” siger Bente.

Køn og karriere

Kontoret er en anden sfære, hvor det kan være en styrke, at du er bevidst om dit karrierevalg. Ser man på en opgørelse fra Erhvervsstyrelsen fra 2017, er andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer i de største danske virksomheder kun 19,8%.

Kvinder er altså stadig væsentligt underrepræsenteret i topledelse, og for at højne andelen har Erhvervsstyrelsen indført regler om måltal og politik for de største danske virksomheder.

Bente mener, at man som kvinde på toppen naturligt vil skille sig ud i mængden af mandlige kolleger. Hun har eksempelvis oplevet, at det kan være svært at blive en del af de uformelle netværk, mænd har:

”Det er jo forskelligt fra person til person, hvordan man har det, men jeg synes, det er sværere at blive en del af det, der ikke handler direkte om arbejde.”

Samtidig understreger hun, at kønsroller generelt ikke har fyldt meget i hendes karriere, og at de forskelle, hun har oplevet, ikke handler om kompetencer. Bente ser heller ikke en kompetencemæssig forskel på mænd og kvinder:

”Jeg tror på, at kompetencerne er ligeligt fordelt, og når jeg har ansat ledere, har jeg selv fokuseret på at finde de bedste frem for deres køn.”

Oplevelserne med kønsforskelle sker ikke af ond vilje. I stedet har vi nogle indbyggede og forudindtagede idéer om køn, som får en konsekvens, og de kan være værd at være bevidst om, mener Bente.

Kast dig ud i det

Er du kvinde og ønsker en karriere inden for topledelse, er Bentes bedste råd at fokusere på at udvide dine ansvarsområder og være bevidst om dit karrierevalg.

Vid, at du som kvinde i topledelse vil skille dig ud med dit køn, men at det i sidste ende er det dine kompetencer og erfaringer, der tæller.

Curriculum Vitae

Navn: Bente Overgaard
Født: 21. juni 1964
Civilstand: Gift, 3 børn

Uddannelser:
2017: Bestyrelsesuddannelsen, CBS Executive
2017: Bestyrelsesarbejde i Erhvervsfonde, CBS Executive
2007: AVIRA, Insead
2006: Breakthrough Program for Senior Executives, IMD
2000: Accelerated Development Programme, London Business School
1990: Cand.scient.pol., Århus Universitet

Erfaring:
2017 - nu: Bestyrelsesmedlem, SP Group A/S
2017 - nu: Bestyrelsesmedlem, Energinet
2017 - nu: Bestyrelsesmedlem, Royal Arena CPHX
2016 - nu: Bestyrelsesmedlem, Finansiel Stabilitet
2016 - nu: Program manager, CBS Executive
2014 - nu: Næstformand, Den Danske Naturfond
2008 - 2016: Koncerndirektør, Nykredit
2002 - 2008: Vicedirektør, Nykredit Erhverv
1998 - 2002: Vicedirektør, Nykredit
1996 - 1997: Kontorchef, Nykredit
1994 - 1996: Sektionschef, Nykredit
1992 - 1993: Erhvervsrådgiver, Nykredit
1990 - 1991: Trainee, Nykredit

Læs også