Kvinder i ledelseLederkarriere

Splittet mellem moder- og le­de­rin­stinkt"Gift med jobbet" lød en af mange overskrifter, da Birthe Madsen i 1998 blev forfremmet til administrerende direktør for Star Tour. Det viste sig at være et hårdt og ubarmhjertigt ægteskab, der ikke rimede på at blive mor for 10 år siden.

Birthe endte da også med at sige sit job op for at få mere tid til sønnen Magnus. Og hun har nu hyret en coach, der skal hjælpe hende med at finde et lederjob, der kan forenes med familielivet.

Ikke et nyt problem

Dilemmaet er ikke nyt, og der findes meget rådgivning om, hvad man bør overveje, hvis man bliver tilbudt et lederjob. Herunder indgår naturligvis også overvejelser om, hvordan man forventer, jobbet vil påvirke familielivet:

  • Har jeg små børn, eller har jeg børn, der er så store, at de kan klare sig selv?
  • Har jeg forventninger om, at jeg skal have flere børn?
  • Har jeg et bagland, der står klar til at hjælpe?
  • Er det både mig og min partner, der ønsker at gøre karriere?

Født ind i mors liv som leder

I Birthe Madsens tilfælde blev hendes søn født ind i hendes liv som leder. Hun var leder, før hun blev mor – og rollen som leder var svær at bryde ud af:

"Men jeg kan ikke komme nu – I må lægge ham på en bænk," lød beskeden til sønnens skole, da de ringede og fortalte, at han havde feber. Selv sad hun i møde i Stockholm og følte ikke, at hun kunne slippe det. For det havde hun jo aldrig gjort for.

Naturligvis blev Birthe Madsens tilfælde også kompliceret af, at hun kort tid efter sønnens fødsel, blev skilt fra Magnus' far. Det betød, at der ikke stod en partner klar til at aflaste.

Forventninger og muligheder

Kommende ledere bør afstemme deres forventninger til jobbet – både med sig selv, men også med ledergruppen, hvor der muligvis vil være inspiration og råd at hente om de mest almindelige udfordringer i et liv med både job og børn.

Prøv derfor at undersøge, hvilke muligheder du har i forbindelse med følgende udfordringer:

Barnets første sygedag

Er der nogen – bedsteforældre eller andre – der kan træde til, hvis du får brug for det? Er der mulighed for, at du tager en hjemmearbejdsdag?

Aflevering og afhentning

Er det muligt at flekse, når du står over for udfordringer med aflevering eller afhentning af barnet i daginstitution eller skole?

Kvalitetstid med barnet

Der vil unægtelig være begivenheder, hvor du gerne vil deltage, men bliver forhindret. De helt klassiske er fodboldkampe og teateropvisninger. Gå derfor i dialog med din egen leder om, hvad der er vigtigt for dig at prioritere.

Ferieplanlægning

Står du med et barn i skolealderen, har du muligvis et ønske om at holde ferie i skolernes planlagte ferier: Påskeferien, sommerferien eller efterårsferien. Er det muligt i dit nye lederjob?

Magter du presset?

Ofte er det svært at bibeholde sine arbejdstider som leder, og der kan opstå mange udfordringer med både personale, arbejdsopgaver og deadlines.

Kan du slappe af, når du har fri?

Kan du slippe din smartphone, når du træder ind ad din hoveddør? Eller står du stadig og tjekker e-mails, mens du gynger dine børn på legepladsen?

Overvejelse og forebyggelse

Det grænseløse arbejde bør derfor ikke være årsagen til, at du takker nej til drømmejobbet som leder. Ikke alle udfordringer kan forebygges, men en konstruktiv dialog med din leder om, hvordan de løses, kan være gavnlig for din rolle som både forælder og leder. Det samme gælder dine overvejelser i spørgsmålet: Vil jeg være leder?

Publiceret 30-12-2014