CVJobsøgning som leder

Det skræk­ke­li­ge CV

Alle elementer i et CV skal være gennemtænkte, før du får arbejdsgiveren til at smile. Og mens det kan være forskelligt, hvilke kvalifikationer og kompetencer der bliver vægtet ved det pågældende job, er der en lang række faktorer, der skal være på plads i enhver ansøgning.



Vigtigheden af at have lavet et målrettet CV, at have læst korrektur og at have sorteret ud og prioriteret i informationerne i ansøgningen er noget, der eksisterer enighed omkring både blandt arbejdsgivere og rådgivere.

De første 10 sekunder tæller

Som ansøger er du prisgivet, at din ansøgning findes spændende, og i langt de fleste tilfælde har du kun få sekunder til at vække arbejdsgiverens interesse: "Generelt plejer jeg at sige, at et CV har ca. 10 sekunder til at interessere mig, og gør det ikke det, så er chancerne for, at jeg læser det hele eller læser ansøgningen igennem, mindre. Hvis jeg i løbet af de første 10 sekunder er blevet interesseret, så giver jeg gerne 10 sekunder mere og så kan det ende med, at jeg måske bruger 10 minutter til at nærlæse," udtaler Lissi Rasmussen, der har været HR-chef for Stepstone i 3 år.

Man kan som ansøger derfor hurtigt komme til at bruge tid på at få nævnt alle de forkerte ting først og det er netop udslagsgivende for dine chancer for at komme i betragtning til jobbet. I en koncern eller virksomhed, der modtager flere hundrede ansøgninger, holder HR-chefen, personalechefen eller afdelingslederen derfor øje med at nogle helt bestemte kriterier opfyldes.

Det vigtigste er for Lissi Rasmussen især motivationen for at søge ind hos firmaet, kvalifikationer og tidligere erfaring. Står disse ikke øverst er chancen for at blive bemærket ikke stor. I hendes vurdering er en af de mest udbredte fejl, at der er for mange oplysninger øverst i ansøgningen, som simpelthen virker uinteressante så arbejdsgiveren skal læse længe for at nå hen til det, hun eller han egentlig gerne vil vide.

Og det er netop opbygningen af CV'et, der ofte er et problem for ansøgerne. På AU Career, der er et center på Aarhus Universitet for CV- og ansøgningsrådgivning for humanister og humaniorastuderende, ser man nemlig ofte, at ansøgeren er i tvivl om, hvordan de skal stille ansøgningen op. "Det handler om at få udledt kompetencerne, så andre kan forstå dem og ikke have en skabelon ansøgning eller et simpelt referat, men at skrive en ansøgning der er målrettet til virksomheden og stillingen. Og så rådgiver vi ofte omkring, at man for eksempel bruger omvendt kronologisk rækkefølge i sit CV" forklarer Lotte Kofod Ludvigsen, der er Career Consultant på AU Career.

Vær målrettet

AU Careers opgave er at bygge bro mellem de studerende på Arts (godt 14.000) og erhvervslivet og de har omkring 20 vejledningstimer om ugen, hvor de giver de studerende hjælp. Lotte Kofod Ludvigsen er derfor enig i, at noget af det vigtigste man kan gøre som ansøger, er at målrette sin ansøgning: "Når ansøgningen er stilet til virksomheden, viser det, at man er engageret og kan prioritere ved ikke at skrive en masse irrelevante oplysninger."

Og det er netop i hendes vurdering den mest udbredte fejl i ansøgninger, at der ikke laves nok research på virksomheden. Hun anbefaler, at man ringer arbejdsgiveren op, stiller et par spørgsmål og finder ud af, hvilken organisation det er, man skal skrive sig ind i: "Man skal skrive sig ind i stillingen de skal vide, hvilken medarbejder det er de får. De skal ikke selv sidde og regne det ud." Man skal derfor som ansøger være klar i mælet om, hvilke erfaringer og kvalifikationer man har, så virksomheden hurtigt kan se, at man er den rette til at løse deres opgaver.

Lissi Rasmussen kan nikke genkendende til dette, og ser gerne, at ansøgeren først i ansøgningen responderer på de krav, der er i annoncen eller straks får fortalt, hvad og hvorfor man søger, hvorefter der er plads til uddybelse. "Ofte har mange lavet så uddybet et CV, at ansøgningen bliver en gentagelse. Jeg vil personligt hellere have en meget kort ansøgning i stedet for at bruge tid på at læse noget, jeg allerede har læst i CV'et. Jeg læser altid CV'et først," forklarer hun.

Snyder du, så snyder du dig selv

En af de værste ting man kan gøre i en ansøgning, er at lyve omkring hvad man kan og det sker en gang i mellem, siger Lissi Rasmussen, der giver et eksempel på en af hendes tidligere kollegaer, som sendte en uopfordret ansøgning til Stepstone. Da hun kendte til hans tidligere stillingsbetegnelser i to tidligere ansættelser, bemærkede hun, at disse var blevet tydeligt "opgraderet" i CV'et. I reglen kan man selvfølgelig ikke vide, om der er blevet pyntet på CV'et, men som Lotte Kofod Ludvigsen også tilføjer, så er det normalen i dag at man refererer og henviser til tidligere arbejdsgivere i CV'et, og det er derfor dumt at skrive, at man har lavet ting, som man ikke har. "Det skal være en god balance, for man skal naturligvis heller ikke undersælge sig selv" siger hun.

Helt grundlæggende er Lissi Rasmussens og Lotte Kofod Ludvigsens råd, at man er omhyggelig og dobbelttjekker sin ansøgning for slåfejl, sjusk, dårligt sprog og korrekt benævnelse (f.eks. det rigtige virksomhedsnavn, hvilket mange også glemmer i farten). Dernæst at man ikke sender et standard CV, men målretter det til stillingen og virksomheden. Det kan man for eksempel ved at lave god research forinden, så man ved hvilke kompetencer, det er vigtigt at få udfoldet i ansøgningen. Yderligere er det altid en god ide at få nogle andre til at læse ansøgningen igennem, så man får et ekstra blik på det, der er det eneste, første og afgørende indtryk arbejdsgiveren har af dig.

Læs også