Lederkarriere

Psst ... Vil du he­ad­huntes til et nyt job?

Over 500.000 danskere er det seneste år blevet opsøgt af en headhunter med et jobtilbud i tasken. Se, hvem der især er rift om, og hvordan du kommer i spil.



Trods Ruslands invasion af Ukraine i coronaens kølvand er ledigheden nu den laveste siden finanskrisen i 00'erne, og det får virksomheder til at tage alle midler i brug for at skaffe ledige hænder og dygtige hjerner.

Ny undersøgelse lavet af Userneeds for fagforeningen Business Danmark viser, at headhuntere og virksomheder de seneste 12 måneder uopfordret har rakt ud med et jobtilbud til 500.000 danskere – 20 % af den 2,9 mio. store arbejdsstyrke.

Den ”omvendte” jobsøgning er mest udbredt blandt mænd, hvor 23 % er forsøgt headhuntet mod 16 % blandt kvinderne.

Der er især fart på håndværksfag, it, ingeniører og kommercielle profiler inden for salg og forretningsudvikling – og især i hovedstadsområdet - hvor der er mange mænd ansat, og så er det i den private sektor, hvor virksomheder og headhuntere ofte kan række ud med tilbud om bedre løn og karrieremuligheder end konkurrenten, fortæller Kasper Rubæk, CCO og ansvarlig for løn- og karriererådgivning i Business Danmark.

Headhuntere flokkes om ledere og medarbejdere i salg og marketing

Headhunting-fænomenet er særligt udbredt inden for salg og marketing. Her er mere end halvdelen af ledere og medarbejdere forsøgt håndplukket de seneste 12 måneder – en periode hvor ledigheden samtidig er raslet ned fra 6,3 til 3,4 %, og nu er lavere end før coronakrisen.

Vi har netop gennemført årets lønundersøgelse blandt 20.000 ledere og medarbejdere inden for salg og marketing – her svarer langt over halvdelen, 57 %, at de har prøvet at blive prikket på skulderen af en headhunter. Det understreger fagets stigende betydning, forklarer han og påpeger, at nye tal fra Ledernes Hovedorganisation viser nøjagtig det samme.

Løn og sikkerhed afgør jobskiftet

Men det er langt fra alle, der lader sig friste uden medgift, påpeger Kasper Rubæk. For lige nu er forbrugerpriserne med en stigning på 4,8 % i februar på himmelflugt, viser tal fra Danmarks Statistik, og ifølge Business Danmarks Userneeds-undersøgelse oplever 87 % af danskerne ikke længere at deres løn kan følge med inflationen.

Det har enorm indflydelse på kandidaternes lønforventninger, som vi gerne vil have følger prisstigningerne, siger han og uddyber:

Vi kan klart se, at den usikre samfundsøkonomiske situation med et gyngende aktiemarked samt stigende renter og priser vægter højt ved et jobskifte. Derfor ser vi oftere at sign-on-fees, lønsikringer eller forlængede opsigelsesvarsler spilles på bordet for at overbevise den headhuntede.

Hvor medarbejderne tidligere satte goder som fleksibilitet, trivsel og udvikling lige så højt som løn, så er lønkortet i dag den allervigtigste trumf headhunterne og virksomhederne kan spille – hvis de vil fastholde eller rekruttere en ny leder eller medarbejder. Det er helt klart topprioriteten, viser vores lønundersøgelse.

Bliv nemmere jobspottet

Både arbejdsgivere og lønmodtagere kan lige så godt vænne sig til at headhunting er det nye sort, fortæller Kasper Rubæk. For mens kun seks % inden for salg og marketing er aktivt jobsøgende, så er syv gange flere modtagelige for headhunterens smiger.

Vi kan se at ret få, som er i job, sender cv og ansøgninger afsted af egen drift. De synes, de sidder trygt og godt. Vil man som virksomhed eller headhunter række ud til dem, så er mange af dem dog lydhøre overfor et fristende jobtilbud.

Vil du som lønmodtager blive opdaget uden den store indsats, skal du arbejde på flere fronter. Det kræver ofte kun at de pudser dit CV af og efterfølgende lægger det op på diverse jobportaler som Jobindex og Stepstone, samt markerer dig som modtagelig for jobtilbud på sociale medier, siger han.

Michael Krag-Svendsen – LinkedIn