Lederkarriere

Et æble om dagen giver glade kollegaer

Ti minutters motion om dagen kan give et klart løft i humøret og den psykiske energi. Men skal arbejdsgiveren nu også til at blande sig i, om vi dyrker motion, spiser sundt, ryger, eller har knas i parforholdet?



Tendensen er, at flere og flere virksomheder tilbyder hjælp til en sundere livsstil - også på jobbet.

At sundhed betaler sig, er så småt ved at gå op for flere og flere virksomheder herhjemme. Solid forskning viser nemlig, at bare ti minutters motion om dagen kan give et klart løft i humøret og den psykiske energi. Det smitter af på arbejdspladsen, når kollegaerne oplever øget velvære og bedre humør ved at give større arbejdsglæde og effektivitet.

Jeg har en plan

Hos Rigspolitiet har man siden januar sidste år sat fokus på medarbejdernes sundhed. Her har alle personalegrupper haft mulighed for at få lagt en personlig plan for, hvordan de kan komme i gang med et mere aktivt og sundere liv via personlige samtaler med en motionskonsulent - vel at mærke gratis og i arbejdstiden.

Godt og vel 1.000 medarbejdere - lige fra politibetjente og civilmedarbejdere til jurister, politiadvokater og kontorpersonale - har indtil videre taget meget positivt imod tilbuddet om en personlig helbredssamtale, der også gælder den nærmeste familie.

Det at få nogle sundere vaner inkluderer i høj grad den nærmeste familie eller pårørende - især hvis det drejer sig om en ændring i kosten. Hvis baglandet ikke er med på ideen og bakker op om initiativet, så bliver det en hård kamp for den pågældende at gennemføre forandringen, forklarer personalekonsulent i Rigspolitiet Anette Bonde.

Motorisk 'hæmmede' herrer

Baggrunden for Rigspolitiets initiativ hænger i høj grad sammen med, at politifolk er en udsat samfundsgruppe hvad angår især skader.

Vi oplevede et kæmpe behov blandt de ansatte om hjælp til genoptræning efter operationer, hvor det offentlige ikke tilbyder hjælp, og vi har derfor oprettet et motionshold med titlen 'Bevægelsestræning til musik for motorisk 'hæmmede' herrer. Der findes selvfølgelig også fællestræning for de kvindelige ansatte, da vi kan registrere en øget motivation for at motionere, når det foregår sammen med andre, og det ligger i forlængelse af arbejdstiden, fortæller Anette Bonde, der også tilskriver projektets succes Rigspolitichefens personlige engagement, der virker utrolig inspirerende på rigtig mange medarbejdere især den lidt ældre generation hos politiet.

Velvære er in

Rigspolitiets initiativ med sundhed og trivsel er bredt i den forstand, at uanset om det handler om udbrændthed, overvægt, kostvaner eller håndtering af krisesituationer, så er der hjælp at hente hos motionskonsulenterne, som derfor også mere ser sig selv velværekonsulenter. Med inspiration fra USA, hvor velvære har været in på arbejdspladsen de sidste 20 år, er formålet at tænke i det hele menneske fremfor kun den faglige udvikling.

Jeg tror, vi kommer til at opleve en sundhedsrevolution rundt om på arbejdspladserne i de kommende år, hvor flere og flere tænker motionsvaner, kost, rygning, stresshåndtering m.m. ind i planerne for personaleudvikling, slutter Anette Bonde, der også håber at kunne tilbyde Rigspolitiets ansatte mange flere også alternative tilbud i fremtiden.

Læs også